Nakon elementarnih nepogoda velikih razmjera i prirodnih katastrofa ljudi se nerijetko nađu odsječeni od ostatka svijeta, na lokacijama do kojih nije lako doći kako bi im bila dostavljena pomoć. U takvim situacijama bespilotne letjelice mogu biti vrlo korisne. Pogotovo ako bi, u slučaju nužde, i same mogle poslužiti kao obrok, pomislio je Nigel Gifford, član tima koji je razvio ranu inačicu Facebookovih dronova na solarni pogon. Pa se bacio na izradu Pouncera.

Pouncer je bespilotna letjelica osmišljena za dostavu u jednom smjeru koja može biti rastavljena i ponovno upotrijebljena po prispjeću. Laki drveni okvir može poslužiti za vatru na kojoj ćete skuhati hranu, raspoređenu po krilima letjelice, a zaštitni pokrov i površina krila lakom prozirnom plastikom koja može poslužiti u različite svrhe.

Na razvoju jestivog drona radi startup Windhorse Aerospace, čiji je Gifford direktor. S vremenom bi dijelovi okvira, pa čak i elektronike, također mogli biti napravljeni od hrane. Trenutno pokušavaju smisliti kako smjestiti elektroniku u kockice juhe.

Gifford vjeruje kako bi korištenje dronova koštalo podjednako koliko i sadašnje dostave humanitarne pomoći padobranom, ali bi bile znatno preciznije. Njihove bespilotne letjelice, nadahnute odijelima kakva koriste slobodni letači, moguće je puštati i iz zrakoplova jer će ih ugrađeni navigacijski sustav dovesti do cilja s mogućim odstupanjem od šest do sedam metara. Zbog specifičnog oblika mogu samostalno jedriti i do 35 kilometara bez motora.

Osim hrane, Ponucer bi mogao isporučivati i lijekove te druge ključne potrepštine. Trebao bi biti spreman za uporabu tijekom iduće godine.

pouncer

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.