Sve što vidite oko vas, sve je to – Google. Otprilike tako bi se moglo sumirati Googleovo veliko predstavljanje novih gadgeta i softvera u San Franciscu, koje je završilo prije otprilike sat vremena. Uoči konferencije najviše se pričalo o novom Googleovom smartfonu Pixel, no sama je konferencija ponudila puno širu priču.

Google je oduvijek bio priznat kao najbolja internetska tražilica, a sada Google želi svoju pametnu umjetnu inteligenciju integrirati i u vaš mobitel i u vaš dom.

Nova flagship linija Googleovih smartfona zove se Pixel, baš kao što se to najavljivalo. Predstavljena su dva modela: Pixel sa zaslonom od 5″ (Full HD razlučivosti, 1920×1080 piksela) i Pixel XL od 5,5″ (Quad HD razlučivosti 2560×1440 piksela). Pixele pokreće Qualcommov procesor Snapdragon 821, a imaju kamere od 12 i 8 megapiksela.

Oba modela dolaze s integriranim Google Pomoćnikom (softverom kojeg pokreće umjetna inteligencija) te jakim softverom za fotografiranje. Upravo su fotografije velika Googleova meta – tvrde da su napravili najbolju smartfon kameru na svijetu. Navode da su ubrzali okidanje i procesiranje fotografija, a novost je i Smartburst – mogućnost serijskog snimanja fotografija, kao na profesionalnim uređajima.

Google očekuje da ćete Pixelom snimati najviše fotografija dosad, a to znači da će vam trebati i više prostora, nego ikad prije. I tu također dolazi u pomoć jer će oba modela Pixela imati neograničen kapacitet spremanja fotografija u oblaku.

Za ovo novo Googleovo čudo trebat će izdvojiti 649 dolara, a za sada su otvorene prednarudžbe u Americi, Australiji, Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji..

Pixeli su softverski pripremljeni i za Googleov virtual reality uređaj – Daydream View. Tako se i Google priključio utakmici za tržište virtualne stvarnosti. No obzirom na cijenu (79 dolara), više je usmjeren na jeftiniji Samsungov Gear VR nego na skuplje, naprednije VR uređaje kao što su HTC Vive i Oculus Rift. Također, Google u dizajnu nije išao na plastičnu ili gumenu vanjštinu poput drugih VR kaciga, nego na ugodniju varijantu površine obrubljene tkaninom. Google igra na kartu bogatog sadržaja pa su svoj VR najavili zvučnom demonstracijom Magičnih zvijeri iz globalno popularnog serijala o Harryju Potteru.

No, prava priča Googleove konferencije nisu (samo) gadgeti, nego novi iskorak prema svakodnevnom korištenju digitalnog osobnog pomoćnika – Google Assistanta. Ovu smo uslugu već isprobali kada smo recenzirali novu Googleovu chat aplikaciju Allo, a moguće ju je koristiti kroz sve Googleove uređaje.

S posebnim naglaskom na jednostavnije i futurističkije korištenje interneta u kućnoj zabavi, Google je predstavio i svoj usmjerivač (router) Google WiFi (129 dolara – na donjoj slici), te pametni zvučnik Google Home (129 dolara – na gornjoj slici) i novu verziju svog video streaming uređaja Chromecast Ultra (69 dolara).

Na konferenciji je demonstrirana mogućnost puštanja zadanih pjesama ili filmova na televiziji preko – glasovnih naredbi. Isto tako, glasom možete ispitivati Google Pomoćnika i tražiti cijeli niz kompleksnih zadataka i potraga. Koje će uključivati i pretrage vašeg kalendara, rute putovanja, rezerviranja stola u restoranu ili ulaznica za koncerte. I to i bez mobitela u ruci, jer će vas čuti Google Home sustav. Zvuči odlično, iako se možda nekima neće svidjeti ideja da ih Google stalno – prisluškuje. No, ima i za to lijek: Googleovo slušanje se može i ugasiti.

A može se i selektivno blokirati Wi-Fi, što bi moglo biti zanimljivo nekim roditeljima. Tako bi se djeci moglo blokirati Wi-Fi mrežu za vrijeme ručka ili večere…

Jedno je sigurno: Google želi biti u vašem domu. Svačijem domu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.