Sanjamo o svijetu kojim se kreću isključivo samovozni automobili, ali malo je vjerojatno kako će taj san u dogledno vrijeme postati stvarnost. Ne vjerujemo još dovoljno ni strojevima, niti sebi. Prije ćemo se voziti u hibridnim modelima s upravljačima kako bi mogli preuzeti kontrolu u trenutku.

No, to ne znači kako tvrtke već ne razvijaju vozila koja neće uopće neće trebati vozača. Japanska tvrtka Komatsu, poznata po bagerima i građevinskoj mehanizaciji, osmislila je autonomni kamion za prijevoz rasutih tereta s 2.700 konjskih snaga ne bi li povećala produktivnost time što će iz vožnje izbaciti vozača.

Japanci, pedantni kakvi jesu, ustanovili su kako manevri poput polukružnog okretanja u tri poteza odnose puno vremena. Pa su se bacili na dizajniranje vozila koje ne treba vidjeti kamo ide, već može izbaciti teret i nastaviti dalje svojim putem bez okretanja.

Rezultat je samovozni kamion nazvan Innovative Autonomous Haulage Vehicle (Inovativno autonomno teretno vozilo), predstavljen nedavno tijekom sajma MineExpo International 2016 u Las Vegasu u Sjedinjenim Državama.

Moći će ponijeti 230 metričkih tona tereta i postići maksimalnu brzinu od 64 kilometra na sat. Njihovo je rješenje, kažu u Komatsuu, balansiranije od običnog kamiona, tako da je teret jednako raspoređen na karoseriju s pogonom na četiri kotača, što bi autonomnom kamionu trebalo pomoći u boljem savladavanju kliskih terena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.