Robot-beba Kirobo Mini nastao je u Toyoti, inače poznatijoj po automobilima. Riječ je o manjoj inačici robota predstavljenog 2013. godine, koji je kao prvi japanski robot astronaut pravio društvo japanskom astronautu Koichiju Wakati, prvom zapovjedniku Međunarodne svemirske postaje iz te dalekoistočne zemlje.

Kirobo je, inače, složenica dvije japanske riječi: kibo (nada) i robo (robot).

Prema riječima Fuminorija Kataoke, glavnog inženjera u timu koji je radio na razvoju Kirobo Minija, osmišljen je tako da se pomalo ljuljuška pokazujući kako još nije razvio vještinu ravnoteže, što bi trebalo potaći emotivnu povezanost.

Može treptati očima i glasati se visokim tonovima nalik bebinim. Opremljen je kamerom i umjetnom inteligencijom kako bi mogao prepoznati lice osobe koja mu se obraća, voditi neobavezne razgovore i reagirati na iskazane osjećaje. Dolazi s “kolijevkom” koja može poslužiti i kao dječja sjedalica za auto, koju možete postaviti u držače za čaše.

U prodaju bi trebao krenuti tijekom iduće godine, po cijeni nešto manjoj od 400 dolara.

Kirobo Mini

Sličnog robota, nazvanog Jibo, najavljuju s američkog MIT-a, a japanska tvrtka Intelligent System Co priprema se ponuditi robota-bebu tuljana Paroa, namijenjenog starijim osobama koje pate od demencije.

Četvrtina japanskog stanovništva starije je od 65 godina. U prošlih 50 godina broj novorođenih prepolovio se na oko milijun godišnje. Jedna od deset žena ostaje neudana, a na izvanbračnu djecu u japanu ne gledaju blagonaklono, pa su znatno rjeđa nego kod nas.

Japanci dosad nisu bili skloni riješiti problem depopulacije imigracijom, niti pokazuju naznake kako će to učiniti u doglednoj budućnosti. Radije će, čini se, ljude zamijeniti robotima.

Japan je već među predvodnicima po broju industrijskih robota, s 314 na 100 tisuća zaposlenih je drugi iza Južne Koreje. Roboti su prisutni ne samo u tvornicama već i u domaćinstvima, uredima, trgovinama i bolnicama.

Za Toyotu, koja poprilično ulaže u razvoj umjetne inteligencije za samovozna vozila, Kirobo Mini je korak prema naprednijim robotima koji će moći prepoznati ljudske emocije i reagirati na njih.

Kirobo Mini

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.