U stara, dobra vremena nove su verzije softvera dobivale za cijelu broj veću oznaku tek kada bi donosile stvarno krupne promjene. Nažalost, danas više nije tako: novi Android ‘Nougat’ bilo bi poštenije nazvati Androidom 6.2 (ili, još poštenije, 5.3) no – besplatnom konju se ne gleda u zube. Još kad bi taj konj odmah bio poklonjen svima…

Novi Android isprobali smo na mobitelu General Mobile 4G, koji ga je, kako smo najavili, dobio u prvom valu – pretprošlog mjeseca, još i prije nego što je taj mobitel stigao na naše tržište. Zajedno s njim, stigao je na nekoliko Nexusa (ne sve!). Prošlog je mjeseca stigao i na General Mobile 5 Plus – i to je zasad sve. Prvi mobitel koji će se isporučivati s predinstaliranim Nougatom je LG V20 koji, kako sada stoje stvari, neće ni doći na naše tržište.

Pa, krenimo s novostima. Iz verzije u verziju, Android se hvali poboljšanjem trajanja baterije. U prethodnoj, Marshmallow, uvedena je mogućnost Doze koja u stanju mirovanja gasi najveće potrošače; međutim, s njom je došlo i nekoliko problema koji su u Nougatu konačno ispravljeni – stoga smo smjesta nakon instalacije uočili da baterija dulje traje. Doze on the Go je dodatno poboljšanje koje gasi pristup mreži dok uređaj miruje; za razliku od Marshmallowa, neće ga upaliti kad osjeti pokret. S malko kopanja po Postavkama, u sekciji Baterija, možete dodatno onemogućiti aplikacije koje rade u pozadini (ali ćete usput otkriti da to ne vrijedi za Upravitelj preuzimanja i Usluge za Google Play: one se ne gase).

Dodatnu uštedu osigurava Ušteda podataka: njome možete ograničiti aplikacijama mogućnost da se spajaju na internet u pozadini, bez vašeg znanja (što itekako troši i bateriju i vaš telefonski račun).

Kad smo već kod Postavki, i one imaju dobrodošlu promjenu: spisak opcija je uvijek dostupan s lijeve strane (kao na Trgovini Play, ili u Kartama), što je korisno kad se zapletete u detalje i zaboravite gdje ste. Sitne ali logične promjene su uvedene i u glavni izbornik, dok su u neke stavke uneseni dodatni detalji.

U Postavkama možete podesiti i veličinu prikaza ikona, prozora i ostalih detalja sučelja; dosada je bilo moguće povećavati samo veličinu slova (fonta).

Najviše promjena je ipak doživio sustav notifikacija. One se više ne gomilaju toliko da znaju zauzeti cijeli ekran; notifikacije iz iste skupine grupiraju se, tako je da je lako „otkantati“ sve što vam ne treba jednim potezom. Isto tako, lako je odgovoriti na one koje zahtijevaju reakciju – poput SMS poruka – za to ne morate otvarati njihovu aplikaciju. Na notifikacije – ili čitavu njihovu grupu – možete odgovoriti i sa zaključanog ekrana (dugi pritisak će otvoriti mogućnost podešavanja prioriteta – da Android nauči koje su vam notifikacije bitne a koje ne). Najbolja vijest je da možete sami odabrati i koje su vam postavke bitne – one će se prikazati kad dvaput povučete prstom s vrha ekrana: tako vam uvijek pri ruci mogu biti preklopnici za Wi-Fi, Bluetooth, lokaciju, zvono/vibraciju, svjetiljka… Prvih pet će se prikazivati u samom vrhu ekrana kad povučete prstom prema dolje.

Poput prikaza notifikacija, i prikaz aktivnih aplikacija je redizajniran tako da su one jednake veličine, a time i preglednije. Taj se prikaz i dalje priziva pritiskom na donju desnu tipku (kvadrat), međutim dulji pritisak na nju otvara novu mogućnost: split-screen – podjelu ekrana na dvije polovice (ako je trenutačno aktivno više od dvije aplikacije, posljednje otvorena bit će u gornjoj polovici, a sve ostale u donjoj. Lako ih je mijenjati: dovoljno je opet pritisnuti sistemsku tipku dolje desno, koja sad više ne izgleda kao kvadrat nego kao njegove dvije polovice.

Ovo je jedna od najtraženijih opcija, koju su popularizirali Samsung i Xiaomi u svojim izvedbama Androida, a dobro dođe kad želite istodobno na oku imati dvije aplikacije – primjerice, u jednoj gledati video a u drugoj pisuckati (u prvim reakcijama, svi su isticali kako je najkorisnija na velikim ekranima tableta; međutim, brzo ćete naći primjene i na malim ekranima). Zgodno je što veličinu tih dvaju prozora možete mijenjati po volji. Međutim, izvedba je daleko od savršenstva. Čak ni neke predinstalirane aplikacije (Googleova pretraga!) ne žele podijeliti ekran, a golema većina nezavisnih aplikacija također odbija suradnju (u boljem slučaju, otvore se na svojoj polovici samo da bi „zamrzle“ sliku koju ne ažuriraju). Chrome pak radi savršeno: omogućuje da u polovici ekrana vidite jednu otvorenu stranicu a u drugoj polovici drugu.

Usput budi rečeno, tipka kvadrata nudi još jednu bitnu novost – rekli smo da dugi pritisak otvara dijeljenje ekrana, a uveden je i dvoklik (rapidni dvostruki pritisak – kao na tipku miša u Windowsima): on prebacuje na posljednje korištenu aplikaciju (u Windowsima istu funkciju ima Alt+Tab).

Novi Android sad podržava još više jezika, a aplikacija tipkovnice omogućuje tipkanje u više njih istodobno. Zgodan detalj je redizajn i veći izbor emojija (više o njima možete pročitati ovdje).

To bi otprilike bile sve krupne promjene koje možete vidjeti. (Nije vam ih dosta? Potegnite prstom s vrha ekrana, pa još jednom da vidite zupčanik Postavki u gornjem desnom uglu; dugi pritisak na njega dodat će u Postavke novu stavku: Ugađanje korisničkog sučelja sustava). Međutim, puno više ima poboljšanja „pod haubom“ – koje se ne vide ali se itekako osjete.

Većina njih je vezana uz sigurnost: podaci se bolje štite, ažuriranja se brže instaliraju (u pozadini) a mobitel se nakon restarta brže podiže. Mnoga poboljšanja tek treba dočekati: Vulkan API obećava poboljšanu grafiku u igrama, Android for Work (koji se dugo najavljuje ali nikako da zaživi) će po uzoru na Samsung Knox odvojiti poslovne aplikacije u „sigurnu zonu“ a tu je i podrška za VR – no kad Googleova VR kaciga izađe u studenom, tada treba očekivati i novi Nougat 7.1…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.