Kada smo u lipnju najavili ovaj zvučnik, predstavili smo ga kao zanimljivost; nismo uopće očekivali da ćemo ga iskušati i recenzirati, jer njegov proizvođač Ultimate Ears tada nije bio prisutan na našem tržištu. Nismo, međutim, računali na Logitech: taj renomirani proizvođač multimedije (i koječega drugog) kupio je američki Ultimate Ears i ove jeseni pustio njihove proizvode na naše tržište.

Ultimate Ears (skraćeno: UE) je najpoznatiji upravo po Bluetooth zvučnicima, a ciljna publika su mu mladi, koji će – sudeći po promotivnim fotkama – rado ponijeti njihove proizvode na tulum, gdje će UE biti „duša partyja“.

Ovaj konkretni zvučnik kojeg smo uzeli na test itekako je kvalificiran da postane srce i duša zabave s društvom: vrlo je glasan, jasan i uvjerljiv. Hi-fi fanovi će možda prigovoriti da zvuk nije savršeno vjeran, ali za partyje je to manje bitno: važnije je da zvuči snažno, moćno (basovi su osobito uvjerljivi) i razgovijetno (što se ne bi moglo reći za sve Bluetooth zvučnike); manje je bitno što će izostaviti neke fine glazbene detalje.

Međutim, nismo ga zbog toga uzeli na test.

Nismo čak ni zbog toga što je vodootporan, premda je to itekako poželjna osobina. Na većini njegovih gore spomenutih promotivnih fotki, društvo je u moru, jezeru ili bazenu; svi su mokri i svi su u badićima… hm, kad malo bolje razmislimo, vjerojatno ima drugi razlog zašto su svi polugoli, u oskudnim kupaćim kostimima…

UE Boom 2

Ali da se vratimo na temu: uzeli smo ga zato što nas sluša.

UE Boom 2 je zvučnik koji će se ne samo povezati Bluetoothom (i NFC-om, ako ga imate) s mobitelom, nego će i slušati vaše govorne naredbe – onako kako ih sluša mobitel.

I to funkcionira! Dovoljno je bilo spojiti ga preko Bluetootha s mojim LG-om G4 i kratko pritisnuti tipku na zvučniku te izgovoriti „Play Buđav lebac“ – violina je smjesta zacičala iz UE-ovog zvučnika.

Istina za volju, imao sam sreće što je sve proradilo iz prve. Kako svi znamo, Google ne razumije hrvatski pa je pravo čudo što je shvatio što mu govorim. Slijedeće nazive pjesama i izvođača na engleskom uglavnom bi prihvatio bez problema, no trebalo mu je nekoliko puta ponoviti ‘Manu Chao’ da shvati.

Naravno, zvučniku možete naručiti samo one pjesme koje ima u Google Play Glazbi, ili spremljene u mobitelu; za ostale (primjerice, s YouTubea) ćete se morati „pomučiti“ i odabrati ih prstom na ekranu mobitela.

UE Boom 2

Osim pjesama iz Google Playa, glasom možete naručivati i pjesme na iPhoneu (tamo će vas slušati Siri, a dostupne će vam biti sve pjesme iz iTunesa) te sa glazbenog servisa Spotify – koji službeno nije dostupan u Hrvatskoj (premda se i tome može doskočiti, ali o toj temi drugi put).

U praksi, sve to skupa radi bolje nego što smo očekivali. Kolikogod vaš autor govorio prilično nerazgovjetni engleski sa slavenskim akcentom, zvučnik bi uglavnom razumio što mu se govori – a osim imena izvođača i pjesama, razumio bi i naredbe poput Pause, Play, Next Song.

Sve ovo skupa – barem u teoriji – radi s bilo kojim drugim zvučnikom spojenim preko Bluetootha, tako da glasovne naredbe izdajete mobitelu. Međutim, razlika je u tome što vas u ovoj kombinaciji sluša zvučnik, a ne mobitel. To znači da naredbe glasom možete izdati dok se brčkate u bazenu, zajedno sa zvučnikom, a mobitel je ostao negdje iza vas, na stolu.

ue boom 2

I taman kad smo se navikli da imamo baš štosnu „makinu“ koja se ponaša kao Amazonov Alexa, iz UE-a nam je stiglo priopćenje kako nude novu mogućnost: Party Up. Ona omogućuje da više UE-ovih zvučnika spojite u „lanac“, da svi sviraju istu glazbu. Nismo ju nažalost isprobali (jer smo na testu imali samo jedan zvučnik) ali dobro je znati…

Kad smo već kod zvučnika na testu, on je bio narančasto-ljubičasti ali UE Boom 2 se nudi u još pet živahnih kombinacija boja.

UE Boom 2

Način uporabe nismo ni spomenuli, jer – sve radi savršeno jednostavno, intuitivno. Neće vam trebati više od pola minute da se upoznate s njim i naučite kako ga koristiti: na jednom vrhu je kopča kojim ga možete zakačiti za primjerice ruksak te dva priključka (prekriveni gumenim poklopcima, zbog vodootpornosti): to su USB (za punjenje) i priključak za slušalice (na njega možete spojiti izvor glazbe koji ne podržava Bluetooth). S druge strane su velika tipka za uključivanje/isključivanje te mala preko koje inicirate spajanje na Bluetooth (i prepoznavanje govora). Sa strane su dvije veeeelike tipke sa znakovima plus i minus – pogađate čemu služe. I to je sve, nema nikakvih drugih komplikacija.

Naravno, osim za slušanje glazbe, zvučnik možete koristiti i za razgovore.

UE Boom 2 nije jeftin ali – vrijedi svojih para. Može vam priuštiti zabavne, nezaboravne trenutke, začiniti vam život kao malo koji gadget. Kako bi Dalmatinci rekli: „ma ‘ko to može platit’“.

UE Boom 2

548 g

180*67*67 mm

1.072 kune

Logitech

3 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.