Barem dvije veće američke zrakoplovne kompanije – Alaska Airlines i Virgin America – nabavile su posebne vrećice za pohranu mobitela u slučaju da im se zapale baterije. Svi avioni tih dvaju kompanija opremljeni su specijalnim crvenim vrećicama koje mogu izdržati temperaturu od 1800° C – a točno toliko iznosi njihova cijena u dolarima (premda su kompanije vjerojatno dogovorile nižu cijenu za kupnju na veliko), javlja AP.

Te su se dvije kompanije odlučile za tu mjeru i prije nedavnih slučajeva samozapaljenja baterija Samsungovog Galaxy Notea7 koje su dovele do njegovog povlačenja s tržišta. No nakon što se početkom mjeseca Note7 jednog putnika Southwest Airlinesa zapalio usred zrakoplova, što je izazvalo evakuaciju svih putnika (zrakoplov je upravo čekao polijetanje, a incident je prouzročio višesatno kašnjenje), i ostale su zrakoplovne kompanije ubrzale planove da nabave slične vrećice za zapaljivu robu.

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) još je u rujnu, nakon prvog vala povlačenja Notea7, izdala priopćenje kojim se zabranjuje unos Notea7 u zrakoplov u prtljazi (možete ga ponijeti osobno, ali mora biti isključen).

Samsung procjenjuje da će ga debakl s povlačenjem Notea7 s tržišta koštati više od tri milijarde dolara, dok Reuters procjenjuje ukupnu štetu koja će kompanija pretrpjeti zbog smanjenog povjerenja kupaca na 17 milijardi dolara.

Stručni mediji se još uvijek bave „vrućim“ pitanjem: koji je točno tehnički uzrok problema s baterijom? Čini se da ni Samsung još nema 100% pouzdan odgovor na to pitanje – a on zanima sve nas, jer je moguće da je isti ili sličan problem „ugrađen“ i u mnoge druge baterije modernih mobitela i ostalih gadgeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.