Nitko ne voli čekati u redu, pogotovo ako se mora dugo stajati. Tehnologija može pripomoći i u ovom drugom dijelu. Japanski proizvođač automobila demonstrirao je – prve samovozeće stolce!

Dok čekamo da na ulice izađu samovozeći automobili, mogli bismo dobiti cijeli niz primjena automatiziranih pokretnih napravi. Nissan je svoj izum prvo uposlio za ugodnije čekanje na stol u restoranima u Tokiju. Njihovi samovozeći ProPilot stolci otkrivaju kada se mjesto ispred njih oslobodi i automatski se pokrenu na to mjesto, kao i svaka koja slijedi.

Sličnu tehnologiju Nissan koristi već i u automobilima, u modelu Serena. Ta tehnologija održava sigurnu udaljenost do vozila ispred, te drži automobil u sredini svoje trake.

Nissan ProPilot chair

Kada se ti senzori primjene na stolce ispred restorana prva reakcija je pomalo smiješna, no definitivno funkcionira – gosti mirno odmaraju dok ne dođu na početak reda.

„Svatko tko je satima čekao u redu ispred punog restorana zna koliki je fizički napor“ – kažu u Nissanu.

U Tokiju, gdje su i isprobali ovu uslugu, ima čak 160.000 restorana, ali redovni su dugi redovi ispred najpopularnijih restorana. Neki uporni gosti znaju čekati i satima da bi dobili stol.

Jedan bloger koji je isprobao ove samovozeće stolce bio je zadivljen udobnošću i odmaranjem nogu, no primijetio je da bi još bolje bilo kad bi stolac imao i podlogu za glavu pa da se čekajući može i lijepo odrijemati…

Očito će biti zanimljivo vidjeti što će sve Tokio smisliti za svoje građane i posjetitelje Olimpijskih igara 2020. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.