Podjela više od 22 tisuće kamera koje će policajci nositi na torzu, najveća te vrste na svijetu dosad, počela je ovih dana sa šest mjeseci kašnjenja i trajat će do ljeta iduće godine.

Lagane prijenosne kamere tvrtke Taser (sudeći po dostupnim fotografijama, riječ je o modelu Axon Body 2) neće sve same bilježiti automatski. Policajci će morati aktivirati ju ručno i o tome obavijestiti javnost čim je to praktično (što god to značilo).

Crveno svjetlo i pištanje označit će novu snimku, koja će potom biti prebačena na sigurni poslužitelj kako bi mogla poslužiti kao dokaz na sudu. Pokažu li se nepotrebnim, ti će podaci biti obrisani automatski nakon 31 dana.

U llondonskoj policiji nadaju se kako će kamere dodati veću razinu transparentnosti njihovom radu i pomoći im u borbi protiv lažnih optužbi te raščišćavanju spornih situacija. Optuženi građani će – teoretski – također moći zatražiti snimke kako bi dokazali svoju nevinost.

Kamere bi mogle poslužiti i za prevenciju zločina, odnosno ponašanja nedoličnog policijskoj odori, kao i za skraćivanje sudskih postupaka. Brojni optuženici su, naime, skloni priznati krivnju odmah ukoliko postoji snimka incidenta.

Sličan projekt proveden je i u Sjedinjenim Državama, gdje su kamere ovog tipa prisutne praktično u svim većim gradovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.