Život u digitalnom svijetu podrazumijeva i to da tehnologiju možemo koristiti kako bi izbjegli razgovor i kontakt s drugim ljudima lakše no ikad prije. Možemo nabiti slušalice na (ili u) uši, s kolegama i prijateljicama komunicirati samo SMS-ovima.

Jednom kad virtualna stvarnost uhvati maha mnogi među nama imat će samo virtualne prijatelje, čini se.

Brojna dosadašnja istraživanja pokazivala su kako nas takvo ponašanje može učiniti ne samo manje društvenima već i manje sretnima. Nedavno su objavljeni rezultati novog istraživanja koji daju više razloga za zabrinutost.

Ukazali su, naime, kako nas razgovor uživo s ljudima čini pametnijima.

Tijekom istraživanja, provedenog na Sveučilištu u Michiganu, 192 volontera testirana su nizom spoznajnih zadataka dok su se bavili raznim vrstama društvenih interakcija. Tim istraživača otkrio je kako određene vrste druženja mogu imati značajan povoljan utjecaj na mozak.

Faza upoznavanja nije bila od velike koristi, ali već deset minuta prijateljskog brbljanja imalo je zapaženi učinak na takozvane izvršne funkcije, koje obuhvaćaju mogućnost potiskivanja onog što nam odvlači pozornost, zadržavanja bitnih informacija u kratkoročnom pamćenju i odlučivanja.

Zašto se to događa? Autori istraživanja vjeruju kako pojedini oblici društvenih interakcija potiču ljude da pokušaju ‘pročitati’ misli drugima i shvatiti njihovo gledište kako bi bolje razumjeli to što govore.

Zanimljivo, blagotvorni utjecaji nestali su čim je razgovor iz prijateljskog prešao u natjecateljski.

Iako istraživanje nije izravno uspoređivalo brbljanje uživo i online (putem računala ili mobitela), čini se logičnim zaključiti kako poruke koje odašiljemo digitalno zbog svoje prirode i ograničenja u pravilu nisu ni približno toliko poticajne kao razgovor uživo.

Stoga bi se moglo reći kako izbjegavanjem razgovora sa živim ljudima svojem mozgu uskraćujete redovnu dozu zdrave tjelovježbe. Pa razmislite o tome idući put kad pošaljete SMS mami umjesto da ju nazovete.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.