Kodak je tvrtka koja je itekako oblikovala povijest fotografije: između ostalog, sedamdesetih godina prošlog stoljeća izumila je digitalni fotoaparat, da bi zatim odustala od digitalne tehnologije – i bankrotirala. Davno prije toga, 1941. godine, Kodak je izdao tada vrlo napredni (danas bi rekli: state of the art) fotoaparat Ektra, koji je jučer uskrsnuo – kao mobitel.

Novovjeki Kodak Ektra je proizvod britanske tvrtke Bullit koja već ima iskustva s proizvodnjom softvera pod poznat(ij)im brendovima – oni stoje i iza CAT smartfona. Novi model opisuju kao „smartfon namijenjen ljubiteljima fotografije”.

Taj je smartfon namjerno dizajniran po uzoru na svog davnog i slavnog prethodnika, sa šarmantnim detaljima poput zadebljanja na mjestu gdje se nekad umetao film. Ipak, nije riječ samo o retro šarmu: to zadebljanje ima i ergonomsko opravdanje, jer omogućuje bolji zahvat (grip). Slično tome, ispupčeni objektiv također djeluje retro ali i omogućuje bolje snimke od optike „zarobljene” unutar kućišta.

Kodak Ektra

Pozornost prema detaljima Britanci su pokazali i na softverskom planu: na Ektri su predinstalirane ponajbolje aplikacije za obradu fotografija. Aplikacija za snimanje fotografija je dakako vlastita, Kodakova, i nudi cijeli niz manualnih izbora: ekspoziciju, žarišnu duljinu, ISO, balans bijele boje, brzinu zatvarača, otvor blende. Glavni izbornik je ipak namijenjen manje iskusnima: na njemu su predefinirani „modovi”: Smart Auto, Portret, Manualno, Sport, Bokeh, Noćne snimke, HDR, Panorama, Makro, Pejsaž, Film/Video. Tu su i retro aplikacije poput Super 8 koji videu dodaje efekte nalik na starinske amaterske kamere, ali i Googleova aplikacija Snapseed – jedna od spomenutih probranih ponajboljih nezavisnih aplikacija za obradu fotografija – koja se može pozvati direktno iz Kodakove foto-aplikacije.

Kodak ektra

Hardver je također vrlo pažljivo probran: Ektru pokreće Android 6.0 na desetojezgrenom procesoru Helio X20, s 2 GB RAM-a i 32 GB flash memorije (proširive microSD-om), Full HD 5“ ekranom i baterijom od 3000 mAh.

Foto-specifikacije uključuju Sonyjev 21-megapikselni senzor, f2.0, optičku stabilizaciju i ArcSoft Low Light tehnologiju straga te 13 megapiksela i f2.2 sprijeda.

Kodak Ektra na europsko tržište stiže slijedećeg mjeseca po cijeni od 499 eura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.