Nakon što je prošlog tjedna objavio vrlo pozitivne financijske rezultate, za koje su ponajviše zaslužne cloud i ostale inovativne usluge, osokoljeni Microsoft je danas objavio cijeli niz noviteta. Središnje mjesto u njima zauzima Surface Studio, prvo stolno računalo koje je ovaj PC gigant ikad napravio.

Surface Studio je „sve u jednom“ računalo smješteno u 28″ monitor osjetljiv na dodir. Riječ je o vrlo posebnom monitoru, iz više razloga – a prvi je vidljiv na prvi pogled: format. Umjesto uobičajenog formata 16:9 (ili nešto starijeg 16:10, ili još starijeg 4:3), on prikazuje sliku u 3:2 formatu, a njegovi tvorci tvrde da je takva slika najsličnija „onoj pravoj“ – u prirodi. Primjerice, ako na njemu otvorite Word dokument, na monitoru ćete ga vidjeti točno onako kako izgleda na A4 stranici.

Još zanimljiviji podatak kojeg su iznijeli Microsoftovci prilikom prezentacije: ovo je najtanji LCD ekran, tanji čak i od onih koji u sebi ne sadrže računalo: na najtanjem mjestu mjeri 1,3 milimetara. Na najdebljem dijelu mjeri „čak“ 12,5 milimetara.

Razlučivost ovog 28″ LCD-a iznosi 4500*3000 – to je više nego upola više od 4K razlučivosti (3840*2160).

Surface Studio je poseban i po svojoj šarki, po kojoj se lako može spuštati po visini, ali i nakositi – sve do 20 stupnjeva u odnosu na stol – što olakšava crtanje i pisanje po touchscreen ekranu.

Taj inovativni stolni PC moći će se kupiti po cijeni od 2.999 dolara naviše, ali isporuke kreću u prosincu i u ograničenim količinama; vjerojatnije je da ćete se dočepati svog primjerka tek u 2017. godini.

Kolikogod Surface Studio donio inovacija, još više ih donosi dodatak za njega: Surface Dial. Riječ je o pločici nalik na pak za hokej koja se povlači po ekranu da bi omogućila dodatne funkcije: skroliranje, zumiranje, navigaciju… u „partnerstvu“ sa stilusom.

Surface Dial košta 99 dolara a osim sa Surface Studiom radi i sa starijim modelima Surface Book i Surface Pro 4, kao i s nezavisnim aplikacijama kao što je Sketchable.

Surface Book i Performance Base

Još jedan uređaj s kojim će inovativni Dial surađivati jest novi prijenosnik Surface Book. Novi model, koji će na američkom tržištu biti dostupan od 10. studenog po cijeni od 2.399/2.799/3.299 dolara (256/512 GB ili 1 TB), nudi dvostruko snažniju grafiku (GeForce 965M), ekran 3:2 formata, nove i5 i i7 procesore te još dulji rad na baterije: do čak 16 sati.

Sve te novitete prati i – nova verzija Windowsa. Nije objavljeno kada će izaći Windows 10 Creators Update – ali kada izađe, negdje tijekom slijedeće godine, donijet će niz noviteta zanimljivih u prvom redu kreativcima. Najuzbudljivija vijest je da će olakšati i pojednostaviti 3D print – od skiciranja objekata u 3D verziji aplikacije Paint (koja će sadržavati mnoštvo predefiniranih 3D objekata) do slanja kreacija na 3D ispis. Postupak 3D ispisa olakšat će i novo (već pokrenuto) web odredište Remix3D.com a 3D će podržavati i nova verzija Edgea, kao i Office aplikacije predvođene PowerPointom u koji će u slijedećoj verziji moći ubaciti 3D objekte.

Nova verzija Windowsa donijet će i snažnu podršku za virtualnu stvarnost; Microsoft je usput, bez ikakvih detalja spomenuo i VR kacige koje će njegovi glavni hardverski partneri – HP, Lenovo, Asus, Dell i Acer – izdati istodobno s izlaskom Windows 10 Creators Updatea.

MyPeople

Na koncu, tu je i jedna sitna ali vrlo simpatična novost: MyPeople. To je nova stavka u programskoj traci: ondje možete spremiti prečice do nekoliko osoba koje su vam važne u životu; kada im želite poslati neku fotografiju, video ili dokument – jednostavno ga odvučete do njihove slike u programskoj traci. (Sudeći po najavi, Microsoft će pritom forsirati da za to koristite njihove alate – primjerice, Skype umjesto Facebook Messengera i Microsoft Mail umjesto Gmaila – ali nema sumnje da će nezavisne platforme brzo izdati alate da nam omoguće da nastavimo koristiti iste usluge.)

Microsoft Surface Studio

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.