Teško da je upravljanje rizicima ikad bilo od veće važnosti nego li je danas, u vremenima čestih promjena koje poslovanje izlažu sve većoj nesigurnosti. Zato je upravo Fina GS, kao lider u segmentu pružanja sigurnosno logističkih usluga, implementacijom sustava upravljanja rizicima postavila više standarde. Vedran Sabol, predsjednik uprave Fine GS, rekao je da je sada pred druge hrvatske kompanije postavljen izazov da se što prije i sami usklade s novim standardima. Zahtjev za sustavnim upravljanjem rizicima prepoznat je kao jedan od ključnih pokretača i trendova kako vanjskog tako i unutarnjeg okruženja na koji je Fina GS primjereno odgovorila i time svojim uslugama osigurala dodatnu vrijednost, a klijentima i svim poslovnim partnerima pružila dodatna jamstva da su rizici upravljani, a sigurnost i zahtjevi klijenata na prvom mjestu., istaknuo je Sabol.

Renata Biondić, voditeljica projekta i risk manager Fine GS rekla je da implementirani sustav upravljanja rizicima Fini GS pruža mogućnost predviđanja izmijenjenih okolnosti, uočavanja neizvjesnosti, prijetnji i prilika te pravovremenu i primjerenu reakciju na njih.  Primjenjiv je na svim razinama upravljanja, rukovođenja, strategije, operacija, procesa, funkcija, odluka, projekata, usluga i imovine organizacije. „Nije bilo lako“, rekla je, „jer standard je generički i trebalo je puno toga prilagoditi i modificirati.“ Slikovito je usporedila je proces sa zadatkom slaganja Rubikove kocke za koju u općenitim uputama stoji da kocka mora biti složena tako da su na svakoj plohi kvadratići iste boje, a kako do toga doći tek treba otkriti.

Direktor SGS Adriatice Marinko Ukropina je, uručujući potvrdu o sukladnosti Vedranu Sabolu (uvodna slika), čestitao na uspjehu i naglasio da je Fina GS prva u Hrvatskoj, ali i u regiji, prepoznala prednosti implementacije zahtjeva norme ISO 31000, čime je još jednom dokazala da je korak ispred drugih.

Kroz provedbu ovog projekta Fina GS, konzultantska kuća Trilix te SGS Adriatica koja je pružala usluge edukacije i potvrde sukladnosti sustava, stvorili su znanja i iskustvo, dokumentaciju i metodologiju na osnovu kojih je pokrenut zajednički poduzetnički pothvat „Centar kompetencija upravljanja rizicima“. putem kojeg će svim zainteresiranim stranama: kompanijama, državnim i javnim institucijama i organima pružati usluge stjecanja i prijenosa znanja potrebnih za  uspješnu implementacije sustava upravljanja rizicima sukladnu zahtjevima norme ISO 31000:2009.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.