Naravno da je novi MacBook Pro najjače, najtanje i najlakše Appleovo prijenosno računalo ikad – to se od njega i očekuje – ali prije nego što krenemo na tehnikalije, zadržat ćemo se na redu tipaka na vrhu tipkovnice. Ondje je nešto što se zove Touch Bar, i to je zapravo ekran osjetljiv na dodir, na kojem se prikazuju ikone i prečice – do onoga što vam treba u tom trenutku. Kao na mobitelu.

Još jedna novost posuđena s mobitela je Touch ID – skener otiska prsta.

Međutim, kada ga uključite prvo što ćete primijetiti jest radikalno bolji ekran: 67 posto svjetliji i sa 67 posto jačim kontrastom, a kadar prikazati veći gamut boja nego dosadašnji Appleov prijenosnici. A ako ste pomislili da sve te novosti znače da bateriju traju kraće, varate se: energetski efikasne LED-ice smanjuju potrošnju za trećinu, a tu je i još nekoliko tehnologija koje automatski štede snagu.

Nije samo ekran radikalno poboljšan: i tipkovnica je, kao i trackpad, doživjela radikalne tehnološke promjene (zanimljivo, prve reakcije američkih novinara nisu entuzijastične; vidjet ćemo je li samo riječ o prvom dojmu i zahtijevaju li nove tipke period navikavanja).

Velike promjene doživio je i zvučni sustav: Apple kaže da je sada u stanju isproučiti dvostruko već dinamički raspon. I snažnije basove.

Ima i loša vijest: novi modeli nemaju više MagSafe tehnologiju.

Što se tiče obećanih brojki: novi 13″ model je 17% tanji i 23% manjih gabarita od prethodnika. Oba su modela dvadesetak deka lakša od prethodnika. Veći 15″ MacBook Pro u struku mjeri 15,5 milimetara (eto, dokle smo došli: bilježimo postotke i kod milimetara) a od starog modela je 14% tanji i 20% manjeg volumena.

I na koncu, one brojke od kojih najviše strepimo: cijene. Novi MacBook Pro već je dostupan za prednarudžbu na američkom tržištu po cijeni od 1.799 dolara za 13″ odnosno 2.399 dolara za 15″ model. Vaši su za dva do tri tjedna, a ako ne možete čekati – možete odmah dobiti osnovni 13″ model, s nešto slabijim i5 procesorom, bez Touch Bara i Touch ID-a – ali za ciglih 1.499 dolara. Ne zaboravimo, to je Amerika – u cijene nije uključen PDV, koji je različit u različitim sjedinjenim državama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.