Niste čuli za NXP? Nije ni čudo: riječ je o tvrtki koja proizvodi čipove, ali ne za stvari koje svakodnevno koristimo, nego za e-aute. U tome je najjača na svijetu. Osim što radi elektroniku za radare, kamere i ostale komponente „samovozećih“ sustava, NXP je vodeći proizvođač čipova i softvera i za audio/video uređaje za aute.

U jučerašnjem priopćenju za tisak kojim Qualcomm objavljuje preuzimanje NXP-a u transakciji vrijednoj 47 milijuna dolara, riječ „auto“ se spominje ravno 13 puta.

Osim u autima, NXP je veliki igrač i u području IoT čipova (internet of things – uređaji koji sami međusobno komuniciraju preko interneta, bez ljudi) te čipova za sigurnosne uređaje.

Svim tim područjima je nešto zajedničko: rastu. I to naglo. Za razliku od tržišta mobitela, na kojem Qualcomm kraljuje. Qualcomm je vodeći proizvođač čipova za mobitele – posebice one „pametne“ ali to se tržište neumitno smanjuje: na američkom, zapadnoeuropskom i ostalim najrazvijenijim tržištima rast je negativan. Globalno, tržište smartfona će ove godine rasti tek tri posto, predviđa IDC.

U tome treba tražiti razlog ovogodišnje rekordne akvizicije u tehno-svijetu. Dvije tvrtke očekuju da će stvaranje zajedničke kompanije biti dovršeno tek krajem 2017. – ako ga američka regulatorna tijela odobre, jer postoji opasnost od monopolističkog položaja na tržištu. A ta bi zajednička kompanija trebala generirati godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.