Elon Musk kao da je posjetio budućnost i vratio se s nacrtima kako pomoći svijetu da dosegne sljedeći tehnološki iskorak. Karizmatični šef Tesle u Los Angelesu je priredio impresivno predstavljanje novih proizvoda Tesle i Solar Cityja, i to na prostoru studija Universala – u kućama u kojima je snimana TV serija Kućanice.

Musk je predstavio novu generaciju solarnih panela, odnosno sada – solarnih crijepova, te novu verziju svoje zidne baterije Powerwall 2.

Musk je ovo rješenje predstavio kao dosad najbolje integrirani sustav solarnog napajanja. A da bi dočarao koliki uspjeh ovime ostvaruju, Musk je ovaj projekt usporedio s razvojem električnog automobila.

„Prvi električni automobili nisu bili niti dovoljno dobri niti lijepi. Da bi ostvarili uspjeh morali su postati konkurentniji klasičnim automobilima i po performansama i po cijenama. Isto tako je sa solarnim panelima. Moramo spustiti cijenu panela da bi bili konkurentni. To je naš zadatak, kako stvoriti solarni krov koji će biti bolji od normalnog krova, koji će izgledati bolje, nuditi bolju izolaciju i dulje trajati, a cijena da bude manja. Ovo je integrirana budućnost – električni automobili, jaka zidna baterija i solarni krov, sve zajedno neupadljivo integrirano i lijepo dizajnirano. Ako je to sve istina, zašto biste birali išta drugo“ – poentirao je Musk.

A potom je predstavio zvijezde konferencije – četiri vrsta nove generacije solarnih panela. Zapravo to nisu više paneli, nego crijepovi i to vrlo lijepo dizajnirani. Izdaleka uopće ne izgledaju kao solarne ćelije jer za razliku od solarnih panela imaju teksturu pa više podsjećaju na šindru. Sadrže solarne ćelije, izolaciju i grijače i povezani su sa zidnom baterijom, koja će čuvati višak energije i napajati strujom cijelu kuću.

Predstavljene su četiri vrste solarnih crijepova: stakleni crijep s teksturom, francuski Slate, toskansko staklo i glatko staklo.

Kod nekih crijepova poput kopije francuskog Slatea radi se o jedinstvenim teksturama pa se nudi i mogućnost da svaka kuća ima drugačiji dizajn crijepova.

Musk nije otkrivao cijene ovih crijepova, no više puta je spominjao da solarni krov mora cijenom konkurirati klasičnim rješenjima pa će biti zanimljivo pratiti hoće li se to i ostvariti. Prve narudžbe krenut će uskoro, no instalacije će početi tek sljedećeg ljeta.

Objavljena je cijena nove Tesline zidne baterije Powerwall 2 koja će sada imati dvostruko veći kapacitet – 14 kilovat sati, a stajat će 5.500 američkih dolara. Prodaja kreće u prosincu ovu godine.

„Ključno je učiniti solarno rješenje vrlo poželjnim, da se možete pohvaliti susjedima svojim solarnim krovom. Ljudi vole svoje domove i žele ih stalno poboljšavati, a ovim pristupom to možete i učiniti. Nadam se da se možemo složiti da je to budućnost koju svi želimo“ – optimistično je zaključio Musk.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.