Proteklog je vikenda uspješno završila zanimljiva crowdfunding kampanja za gadget iBand+. Jedan bračni par iz Nizozemske je tražeći investiciju od 50.000 dolara, uspio prikupiti preko 640.000 američkih dolara za proizvod koji će vam pomoći da bolje spavate.

Riječ je u uređaju koji snima uzorke vašeg spavanja. Tijekom sna snima pokrete vašeg tijela, otkucaje srca i temperaturu tijela. Prateća aplikacija može vam i puštati zadanu glazbu koja će vam pomoći da zaspite, ovisno o vašim navikama. Trebali biste dobiti i preporuke za uvjete u kojima ostvarujete najkvalitetniji san. iBand+ će vam također pomoći i da se čim lakše razbudite.

Ovo sve zvuči zanimljivo, ali već i mnogi drugi proizvođači nude slične usluge preko pametnih narukvica ili drugih uređaja koji snimaju cikluse spavanja.

Ono što ovaj uređaj posebno izdvaja je mogućnost da vas uvede u lucidne snove – odnosno da vam lakše omogući da postanete svjesni da sanjate.

Snovi se odvijaju najčešće u REM fazi sna i to je vrijeme kada vam vanjski stimulansi poput audiovizualnih uzoraka mogu poslužiti kao detektor da sanjate, a da se ne probudite. A to je ono što pokretači projekta Samir i Purva Raut obećavaju da će isporučiti.

„Sve je počelo tako što sam htio pomoći Purvi da se bolje naspava. Isprobali smo niz uređaja za praćenje sna. Otkrili smo da puštanje glazbe pomaže, ali uređaji koje smo koristili nisu imali mogućnost podešavanja glasnoće glazbe tijekom sna. Na kraju smo došli na ideju da sami napravimo svoj uređaj“ – otkriva suosnivač startupa Samir Purva.

Dakako, pomoglo je i to što su i Samir i Purva kreativni inovatori s velikim iskustvom i znanjem u tehnologiji. Cijena iBanda+ se kreće od 129 dolara naviše, a prve pošiljke investitorima i kupcima stižu od sljedećeg ljeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.