Danas su u studiju RTL-a na zagrebačkoj Trešnjevci predstavljeni televizori koji, unatoč sve opakijoj konkurenciji, pretendiraju na titulu najboljih na svijetu: LG-ovi OLED-i Signature serije. Jeftiniji takav model, od „samo“ 65″ (oznake OLED65G6V) koštat će oko 55.000 kuna, no srećom predstavljeni su i OLED-i bliži budžetima običnih smrtnika.

Za razliku od takozvanih LED zaslona gdje LED diode služe samo za pozadinsko osvjetljenje LCD ekrana, na OLED zaslonu se svaki pojedini piksel može uključiti i isključiti, neovisno o drugima. Stoga OLED televizor omogućuje prikaz praktički neograničenog kontrasta i najtamnije crne boje, uz jasan prikaz ostalih boja i najsitnijih detalja, koji bi inače ostali u sjeni. Ova mogućnost osigurava prikaz najtamnijih nijansi i živopisnih boja, što OLED TV čini idealnim medijem za HDR sadržaj. Naime, HDR (high-dynamic range, prikaz slike visoke dinamike) idealno se upotpunjava s OLED televizorima jer također ima mogućnost da podešava osvjetljenje piksel po piksel.

Spomenuti Signature G6 već je osvojio dvije najuglednije nagrade: CES-ovu Best of Innovations i EISA-inu High-End TV, a uz bok mu stoji tek malčice slabiji model E6, dobitnik nagrade za dizajn Red Dot Best of the Best (vaš može biti za ciglih 41.999 kuna, u 65″ varijanti). Ta dva modela donose jedinstveni dizajn Picture-On-Glass s ultratankim OLED panelom od 2,57 mm sa staklenom pozadinom, a dolaze sa sustavom soundbar zvučnika razvijenih u partnerstvu s audio pionirima harman/kardon, uz dodatne woofere koji pojačavaju snagu zvučnika.

LG E6

LG-ovu gamu OLED televizora upotpunjuju modeli B6 i C6 s elegantnim dizajnom i transparentnim vratom postolja uz koje zaslon izgleda kao da lebdi iznad podloge. B6 (19.999 kuna u 55″ varijanti; očekujte ga uskoro na testu) dolazi s ravnim zaslonom, dok je C6 jedini među ova četiri premium uređaja koji nudi zakrivljeni zaslon.

„U prvih 6 mjeseci 2016. prodaja LG-evih OLED televizora se utrostručila u usporedbi s istim razdobljem lani, a u kategoriji televizora sa zaslonom od 55″ i većih, OLED-i zauzimaju otprilike 20% ukupnog volumena prodaje“, izjavio je Mario Medved (na uvodnoj slici desno), direktor LG-ovog ureda u Hrvatskoj, koji ove godine slavi desetu obljetnicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.