Coradia iLint je naziv prvog vlaka koji uopće ne šteti okolišu. Proizveo ga je francuski Alstom (i u nas prisutan – preuzeo je veliku karlovačku tvornicu, bivšu Jugoturbinu). Pokreće ga vodik a jedino što otpušta u okoliš su para i obična voda.

„Zeleni“ vlak kreće u probne vožnje slijedećeg mjeseca, u njemačkoj saveznoj državi Donjoj Saksoniji. Testovi će se nastaviti cijelu godinu dana, a bude li sve u redu počet će prevoziti putnike na redovnoj liniji Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven u prosincu 2017., piše Die Welt.

No to je tek početak, jer Alstom je već potpisao pismo namjere sa četiri njemačke savezne države; prođe li „probni balon“ u Donjoj Saksoniji, Alstomov vlak budućnosti krenut će se masovno proizvoditi u Njemačkoj, gdje će otkupiti 60 lokomotiva.

U Njemačkoj trenutačno vozi više od 4.000 lokomotiva koji pokreće dizel, a one itekako zagađuju okoliš.

Coradia iLint može razviti brzinu do 140 kilometara na sat, a kompozicija s dva vagona (i 300 putnika) može prevaliti 800 kilometara s do vrha punim tankom vodika. Vodik je otpadni proizvod kemijske industrije, pa ne košta praktički ništa, baš kao i drugi element „goriva“ – kisik, koji se dobiva iz okolnog zraka – a sve skupa pokreću gorive ćelije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.