U uobičajenim uredskim situacijama, kada su u prostoriji dva ili tri računala, to nije toliko iritantno. No, u velikim zajedničkim uredskim prostorima (open space, kako ih se često naziva) za računalima obično istovremeno radi puno više ljudi. U takvoj situaciji svako smanjenje buke je dobro došlo, pa i one koju stvaraju računalni miševi.

Kako radim u kućnom uredu nemam problem s bukom te vrste. Ali, kako se rad kod kuće često protegne daleko iza uobičajenog radnog vremena ili počne prije njega, nije mi svejedno hoću li stalnim zvukom klik-klik-klik probuditi suprugu ili susjede.

Na takve su okolnosti vjerojatno računali u Logitechu kad su pripremali modele Silent M220 i M330, svoje prve tihe miševe.

Dizajn i performanse

Raščistimo odmah na početku: M220 i M330 nisu miševi za najzahtjevnije korisnike, pod čime prvenstveno podrazumijevam zagrižene zaljubljenike u računalne igre. Nemaju ni dovoljno visoku razinu preciznosti, niti dodatne mogućnosti značajke kakve takvi korisnici traže i očekuju.

Riječ je ponajprije o dva uredska modela koji bi zbog svoje kompaktnosti i domišljatih dizajnerskih rješenja mogli biti zanimljivi digitalnim nomadima, to jest ljudima poput mene koji rade na raznoraznim lokacijama, ne samo kod kuće ili u uredu.

U Logitechu tvrde kako su do 90 posto tiši od klasičnih miševa. Kako nemam uređaj kojim bi to izmjerio, ne mogu potvrditi odgovara li taj postotak činjeničnom stanju ili ne. No, nakon usporedbe sa starijim modelom iste tvrtke, mogu reći kako je razlika i više nego očita.

I M220 i M330 kvalitetne su izrade, u skladu s razinom kakva se očekuje od proizvođača poput Logitecha. Oba kombiniraju plastiku i gumu te su ugodni na dodir i pogodni za dulje korištenje.

M330 je znatno atraktivniji, s istaknutijim udubljenjem za palac i rebrastim površinama sa strane za bolji hvat. Ipak, nedostaje mu nenametljiva elegancija kakvom se može pohvaliti M720 Triathlon.

Oba modela imaju dvije tipke, plus kotačić za skrolanje imeđu njih. Potonji su također prilično tihi. Iako manji, kotačić na M220 mi je ostavio bolji dojam jer je njime bilo nešto lakše upravljati od onog na M330. Ne značajno, ali ipak dovoljno kako bi se primijetila razlika.

M220 je manji, pogodniji za osobe s manjim dlanovima. Ima još jednu prednost u odnosu na M330. Simetričan je, pa ga mogu koristiti i ljevaci i dešnjaci. Ujedno je i nešto lakši od svog tihog parnjaka. Meni to nije odgovaralo jer preferiram teže miševe, ali to je pitanje ukusa.

U oba je ugrađen Logitechov senzor za napredno optičko praćenje razlučivosti 1.000 dpi. Za uredske i standardne kućne potrebe njihova preciznost je više nego zadovoljavajuća, a dobro su se držali i pri korištenju na nestandardnim podlogama poput presvlaka za sjedala u autobusima, automobilima i vlakovima, raznovrsnim stolovima u kafićima i restoranima…

Što se dosega tiče, u specifikacijama je navedeno kako može biti korišten u krugu od deset metara. To vrijedi ako između miša i računala (točnije, prijamnika) nema većih prepreka poput zidova, metalnih stolova i tome slično.

Iako računalnog miša koristim svakodnevno i prilično intenzivno, situacije u kojima mi je trebao doseg veći od tridesetak centimetara bile su iznimno rijetke.

Softver i sučelje

Oba modela podržavaju rad na operativnim sustavima Windows (7, 8, RT, 10), Mac (10.5 i novije), Chrome i Linux (2.6+2). Isprobao sam ih na Windowsima 10 i Chromeu. Povezali su se s računalima začas i radili bez primjetnih teškoća.

Zgodno je što je i u M220 i u M330 predviđeno posebno mjesto za pohranu USB prijamnik pomoću kojeg se povezuje s računalom, smješteno u unutrašnjosti miša tik uz bateriju, čime je smanjena mogućnost da taj mali ali važan dio opreme slučajno zagubite.

M220 i M330 pogoni po jedna baterija tipa AA, koja bi u prvom modelu trebala potrajati 18 a u drugom 24 mjeseca bez punjenja. Opremljeni su sklopkom za uključivanje i isključivanje, smještenom na dnu uređaja, koja pomaže pri štednji baterije kad miša dulje vrijeme ne koristite (recimo, tijekom putovanja).

Opći dojam

Logitech je sa svojim prvim modelima ispunio očekivanja. M220 i M330 nisu računalni miševi koji plijene pažnju izgledom i naprednim mogućnostima. No, to su kompaktni i kvalitetno izrađeni uređaji, pogodni za rad u uredu i izvan njega, o kojima ćete najmanje brinuti tijekom pakiranja za putovanje, a koji će vas zauzvrat lišiti gnjavaže sa žicama.

Ako bih morao birati, prednost bih dao M330 zbog veličine, izgleda i boljih ergonomskih rješenja. M220 bi se vjerojatno mogao više svidjeti djevojkama i ženama, kao i tinejdžerima.


+

  • odlična ergonomija
  • praktičan „džep“ za USB prijamnik
  • ugodni za dulji rad

  • neugledan dizajn M220
  • M220 nije pogodan za osobe s većim dlanovima

75 / 91 g

60 / 68 mm

199/309 kn

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.