Kad je u kolovozu 2013. godine Elon Musk svijetu predstavio dizajn Hyperloopa, svijet je bio zadivljen, ali i skeptičan. Nacrt futurističkog superbrzog javnog prijevoza proglašen je briljantnim, ali ujedno i vrlo nepraktičnim i potencijalno preskupim.

Musk je u startu istaknuo da on neće voditi projekt, što i nije bilo iznenađenje s obzirom na to da već ima dva velika biznisa: Teslu i SpaceX.

Umjesto toga Musk je svijetu dao nacrt, a 2015. godine njegov SpaceX pokrenuo je natjecanje za izradu operativnog Hyperloop vagona, namijenjeno sveučilištima i studentima. Gotovo 1000 timova se prijavilo, a ove godine nakon više faza natjecanja ostalo je 30 najboljih timova.

Jedan od tih timova je i kanadski Waterloop. Sveučilište Waterloo je jedini kanadski kandidat u Hyperloop natjecanju. Ono što je počelo kao zanimacija nekolicine studenata postao je veliki projekt s preko 150 uključenih studenata i volontera s posebnim zadaćama od proizvodnje do promocije.

Waterloop je upravo usred Kickstarter kampanje kojom žele financirati završnu proizvodnju svoje prototip Hyperloop kabine – Goose 1. Zamišljeno je da prototip dosegne brzinu od 550 km/h (što je otprilike dvostruko manje od teoretske buduće funkcionalne Hyperloop kabine). Goose 1 ima težinu od otprilike 250 kg, duga je 2,5 metra, a široka samo 0,8 m. Namijenjena je samo prototipu i provjeri funkcionalnosti, a stvarna buduća verzija trebala bi biti dvostruko veća.

Cijeli je Hyperloop sustav zamišljen da koristi magnetsku levitaciju, no zanimljivo je kanadski studenti rade na primjeni zračne levitacije koja je puno jeftinija.

Dobra vijest za Kanađane je brzi uspjeh na Kickstarter – od traženih 20.000 kanadskih dolara, prikupili su već preko 30.000 i imaju još 14 dana. Ako se nastave uplate, kabinu će napraviti od kvalitetnijih materijala te poboljšati performanse lebdeće tehnologije. Uplate na Kickstarteru su od 5 dolara do 8.000 dolara, a najviše donatora-ulagača birali su uplate od 25 dolara. No, jedan je uplatio i 5000 dolara!

Završna faza natjecanja i isprobavanje mogućnosti studentskih hyperloopova na stvarnoj stazi održat će se krajem siječnja 2017. godine, u Kaliforniji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.