Ima netko da ne voli infografike? Obožavamo ih jer smo mi ljudi vizualna bića, pogotovo kad smo ispred nekog ekrana. Suhi podaci naprosto ožive kad ih smjestimo u infografiku, odjednom postanu vizualno upečatljivi te se lakše percipiraju i pamte.

Stoga je jako dobra vijest što infografiku možemo napraviti i mi kojima pada mrak na oči kad ugledamo sučelje Photoshopa ili kojeg drugog profesionalnog grafičkog programa. Naime, postoji mnogo aplikacija za izradu infografika prilagođenih upravo nama, grafički neobrazovanima, a one imaju i svoje besplatne inačice.

Infogram, Visme, Venngage, Piktochart i Visually samo su neke od njih, a mi ćemo na primjeru besplatne inačice aplikacije Canva, vjerojatno najpopularnije među njima, pokazati kako je jednostavno napraviti infografiku korištenjem ovih aplikacija.

Canva je web aplikacija. Dakle, da biste je koristili, ne morate je downloadati na računalo. Ali se morate registrirati, što je besplatno.

Nakon ulaska u aplikaciju pritiskom na određenu kategoriju izabirete namjenu svoje infografike. Izbor je zaista širok, od prezentacija, certifikata i životopisa do Facebook postova, pisama i postera itd. Mi smo izabrali Životopis (Resume).

Nakon izbora kategorije pojavit će se sučelje u čijem lijevom dijelu izabirete predložak za svoju infografiku. Kad dođete pokazivačem na umanjenu sliku predloška, u lijevom donjem kutu možete pritisnuti za više informacija o predlošku (simbol je slovo i), a u desnom imate informaciju je li on predložak besplatan ili se plaća (Free ili $).

Predložak možete potražiti i u tražilici u gornjem desnom kutu ekrana.

Ako zatražite više informacija, saznat ćete tko je autor i koji su uvjeti korištenja izabranog predloška.

Pritiskom na umanjenu sliku predloška on se otvara u sredini sučelja, na vašem „radnom stolu“.

Sada možete početi uređivati tekst: pritisnite pokazivačem na svaki dio teksta koji želite mijenjati, izbrišite ga i napišite svoj. Jednostavno i intuitivno, kako to radimo i u mnogim drugim aplikacijama.

U traci iznad naše infografike ponuđeno je nekoliko mogućnosti formatiranja teksta, a uz lijevi rub sučelja nalaze se one za promjenu pozadine, postavljanje podnaslova, ubacivanje raznih grafičkih elemenata (jednostavnim povlačenjem ) i najvažnija ‒ mogućnost uploada vlastitih slika. Mi smo se odlučili za promjenu pozadine, pa smo pritiskom na Bkground došli do ponuđenih pozadina i izabrali novu.

Svoju infografiku možete još do mile volje uređivati. Ne zaboravite joj samo promijeniti naziv, što izvodite na isti način kao i uređivanje ostalog teksta: pritisak pokazivačem na naziv predloška na vrhu ekrana, brisanje postojećeg naziva, upisivanje svoga i pritisak na Done.

Naravno da svoju dragocjenu infografiku želite imati na svom računalu, stoga ćete u desnom gornjem kutu sučelja izabrati Download i potom format koji vam odgovara. Infografiku možete i izravno iz Canve podijeliti na Facebooku, Twitteru, s odabranim prijateljima ili drugim korisnicima aplikacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.