Nije tajna da se nove tehnologije često prvo koriste u vojskama. Jedan od najnovijih primjera primjene tehnologije u vojne svrhe je Microsoftov HoloLens i to – u tenkovima. Ukrajinska tvrtka Limpid Armor koristi ovaj Microsoftov headset za proširenu stvarnost kako bi pomogla tenkistima da imaju dobar pregled terena.

Posade tenkova već stotinu godina muče se s ograničenim pogledom na teren u kojem se nalaze. Vojnici u tenku su praktički zarobljeni u čeliku s tek malim otvorima i pomoćnim alatima poput periskopa. Da bi imali bolji pregled terena posade se moraju ponekad izložiti opasnosti i proviriti.

No, HoloLens i slična tehnološka rješenja mogla bi to zauvijek promijeniti. I to po uzoru na tehnologiju u vojnim lovcima koja također omogućava pilotima da dobiju pregled od 360 stupnjeva. Takav sustav koristi infracrvene kamere usmjere u sve smjerove. Kamere su povezane s pilotovom kacigom i omogućava pilotu da vidi u svim smjerovima bez okretanja glave.

Ukrajinska verzija koristi niz kamera postavljenih s vanjske strane oklopnog vozila. Te su kamere povezane s HoloLensom. Bonus je što HoloLens istovremeno može ispisivati i informacije unutar video prijenosa. Tako posade tenkova mogu dobiti i pratiti dodatne informacije, uključujući i ključne podatke o neprijateljskom naoružanju.

Ukrajinci rade i na uključivanju još jednog praktičnog sustava u tenk verziju. Ako se sjećate poznatog filma Clinta Eastwooda Vatrena lisica, tada pogađate o čemu bi se moglo raditi. Clintov lik u filmu pilot Mitchell Gant mogao je mislima i kacigom ispaljivati i usmjeravati projektile. Sličnu funkcionalnost žele i Ukrajinci – Limpidov sustav također koristi kacigu za daljinsko ciljanje. Tenkist bi mogao pronaći, nanišaniti i pucati iz ugrađenog topa povezanog s kacigom ili protuzračnim oružjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.