Tvrtka Elona Muska Hyperloop One i grad Dubai potpisali su sporazum o istraživanju mogućnosti da izgrade mrežu superbrzog javnog prijevoza.

Ovo je prvi ugovor koji otvara mogućnost praktičnog razvijanja i izgradnje infrastrukture hyperloop tehnologije koju je svijetu prvi put predstavio Elon Musk u kolovozu 2013. godine. Ne računajući testnu stazu u Kaliforniji.

U Muskovoj viziji tada je plan bio da se povežu Los Angeles i San Francisco, a vrijeme vožnje skrati na samo 35 minuta (udaljenost od 560 km). No, čini se da bi takav projekt prije mogao biti realiziran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U planu je prvo linija Dubai – Abu Dhabi. Procjena je da bi hyperloop-vlakovi tu udaljenost od 160 km prešli u samo 12 minuta. Moguća mreža bi širila i do Rijada (48 hyperloop minuta od Dubaija) i Dohe (23 minute). To znači da bi se radilo o brzinama iznad 800 km/h, daleko brže od bilo kojeg trenutno operativnog brzog maglev vlaka na svijetu.

No, ovaj je projekt tek u idejnoj fazi i nema još nikakve konačne odluke o izgradnji niti postavljenog roka.

U prvoj fazi stručni timovi Hyperloopa One, arhitekti i stručnjaci za promet proučavat će sve aspekte ove tehnologije, kao i idealne rute kojima bi buduće linije mogle prolaziti. Ta faza preliminarnog ispitivanja potrajat će 12 tjedana i koncentrirat će se na liniju Dubai – Abu Dhabi.

Neke procjene govore da bi cijena izgradnje hyperloop platforme mogla biti oko 33 milijuna američkih dolara po kilometru. Gradili bi se hyperloop portali, odnosno kolodvori odakle bi kretale vožnje. Također, osim prijevoza ljudi, planira se i robni transport.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.