Najbolje vrijeme za snimanje (tad će mjesec biti najbliže) je upravo noć s nedjelje na ponedjeljak 13/14.11.2016., te ponedjeljka na utorak 14/15.11.2016., ali sve do kraja tjedna ćete imati prilike snimiti doista veliki mjesec na nebu. U NASA-i ovu pojavu nazivaju ‘supermoon’, tj. supermjesec.

Kako snimati?

Prvo, nemojte napraviti početničku grešku i nadati se da ćete snimiti odličnu fotografiju mjeseca – sa svog prozora, vjerojatnost za tako nešto je izuzetno malena. Prije snimanja treba razmisliti kako i gdje snimati, te s kojom fotografskom opremom.

Ako imate DSLR/mirrorless aparat s izmjenjivim objektivima, potreban vam je još samo nekakav telefoto objektiv. Ne morate odmah kupovati skupe telefoto objektive, bilo koji objektiv žarišne duljine veće od 150 mm bit će dobar. Također, ne morate tražiti ‘brzi’ objektiv s otvorom blende f4 ili f2.8, jer ćete i tako snimati s blendom f8 ili sličnom. S druge strane, ako imate pristup stvarno dugačkim telefoto objektivima, sad je pravo vrijeme za njihovo korištenje – s objektivom od 400 ili 500 mm snimit ćete spektakularan mjesec sa jasno vidljivim svim detaljima na njegovoj površini!

Prva opcija za snimanje je popunjavanje kadra velikom slikom mjeseca, na kojem se lijepo vide mjesečevi krateri, a ostatak kadra će biti potpuno crn. Za takvu je fotografiju potrebno pronaći mjesto s kojeg se lijepo vidi mjesec – najbolje na uzvisini blizu vašeg doma, uz morsku obalu ili (u Slavoniji) u ravnici, ali udaljeni od naseljenog mjesta i ulične rasvjete (ako je to problem, ulična rasvjeta ipak ne bi trebala previše smetati). Uspješno snimanje je moguće tijekom čitave noći, a malo teže je odmah nakon sumraka i pred zoru, kad je mjesec nisko na horizontu. Ovakve fotografije nećete snimiti s mobitelom, jer bez telefoto objektiva ne možete popuniti kadar, ili bar veći dio kadra, slikom mjeseca. Postavke snimanja: ISO 100, f/8, brzina okidanja 1/125 sekunde. Po potrebi možete malo povećati ili smanjiti brzinu okidanja, te ISO osjetljivost, kako biste dobili savršeno oštar i svijetao mjesec. Svakako preporučujem snimanje u manualnom načinu rada (M), jer je s automatskim (P) i poluautomatskim (A, S) postavkama vrlo teško dobiti željeni rezultate.

Druga opcija je snimanje mjeseca u odnosu prema krovovima zgrada ili dijelovima reljefa, popust brda, uzvisina, uvala, mora, ili čak gradskih kontura. Snimanje ovakve fotografije u pravilu zahtijeva puno više planiranja, ali je s mobitelom praktično jedino uspješno moguće snimiti ovakve fotografije. Cilj je u kadru pokazati odnos i proporcije, te kompozicijom privući pažnju gledatelja. Ovakve fotografije je moguće snimati i u automatskom načinu rada (u prvom redu na mobitelima) ili u prioritetu otvora blende (A), s blendom oko f8. Zbog tamne pozadine vjerojatno će biti potrebno postaviti kompenzaciju ekspozicije na -1 do -2 EV (blende), a prije napuštanja lokacije snimanja svakako provjerite je li mjesec oštar i dovoljno svijetao. Optimalno vrijeme snimanja ovakvih fotografije je rano ujutro, prije svitanja, kad je mjesec nisko na horizontu – između 5 i 6 sati ujutro. Tad je i zagađenje u zraku najmanje, a magla se tek počinje stvarati pa ne uzrokuje previše problema.

Izoštravanje – ako imate teleobjektiv, moguće je koristiti i automatsko izoštravanje, ali siguran put do uspjeha nudi ručno izoštravanje i postavljanje ‘na beskonačnost’.

Za kraj, svakako snimajte RAW fotografije (i na fotoaparatu, ali i na mobitelu ako to vaš mobitel podržava), kako biste ih mogli lijepo urediti i istaknuti detalje na mjesečevoj površini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.