Snimanje fotografije tek je prvi dio posla, a svoj pravi sjaj svaka fotografija postiže tek procesiranjem (obradom) u odgovarajućem softveru. Donedavno je specijalizirani softver radio samo na računalima, ali zadnjih par godina sve je više kvalitetnih rješenja za mobilne uređaje – mobitele i tablete.

Fizikalna ograničenja i dalje vrijede – premda su slike s mobitela neusporedivo kvalitetnije nego prije par godina, maleni senzori i relativno slaba optika ostaju ograničenje, pa niti najbolji mobiteli pri slabijem svjetlu ne nude kvalitetu fotografije koja se može mjeriti s fotoaparatima. Međutim, za svakodnevnu upotrebu postali su nevjerojatno zgodni, a nude fotografije pristojne kvalitete. Za one koji žele od svojih fotografija s mobitela više, poseban plus je mogućnost snimanja ‘sirovih’ (raw, .dng) fotografija koje omogućavaju bitno veću fleksibilnost prilikom obrade. Pojednostavljeno, JPEG fotografije je moguće ‘popraviti’ cca. 20-30% bez vidljivog gubitka kvalitete, dok je DNG (Digital Negative) fotografije moguće ‘popraviti’ 150-200%.

Izbor softvera

Pravu malu revoluciju pokrenuo je Instagram sa svojim filtrima, a i danas je još uvijek najpopularniji softver za ‘obradu’ fotografija. Međutim, sad vam je na raspolaganju više besplatnih rješenja koja omogućavaju obradu i JPG i DNG fotografija, od Adobeovog softvera do Snapseeda.

Ako slučajno ne znate, Adobe je neprijeporni kralj softvera za obradu fotografija na računalu. Za mobilne platforme nudi tri slična softvera – Photoshop Fix, Photoshop Mix i Photoshop Express. Kao što im ime govori, Fix je namijenjen popravljanju fotografija, Mix osim toga nudi i opcije spajanja i kombiniranja više fotografija, a Photoshop Express je pravi mali Photoshop preslikan s računala i prilagođen mobitelima. Način rada je vrlo sličan, pa ovdje predstavljamo uređivanje fotografije u Photoshopu Fix.

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”5″ images=”3267,3270,3271,3272,3273,3274,3275,3276,3277,3278,3279″ img_size=”full”]

Snapseed je odličan Googleov softver koji neke stvari radi brže i jednostavnije od Photoshopa, a neke sporije i lošije – ali u konačnici nema bitne razlike. Također omogućava obradu JPEG i DNG fotografija, pa je dobar izbor za sve.

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”5″ images=”3280,3281,3282,3283,3284,3285,3262,3263,3264,3265,3266″ img_size=”full”]

Ključne postavke

Prilikom obrade fotografija nije svejedno kojim redom se vrše podešavanja, a nije niti svejedno koliko su intenzivna podešavanja. Svaki fotograf s vremenom razvije način rada koji mu najbolje odgovara, a ovdje ćemo pokazati koje su postavke najčešće korištene i što se njima dobiva.

Ekspozicija (Exposure) – svjetloća slike, uvijek se podešava na početku obrade, te na samom kraju fino dorađuje ukoliko postoji potreba. Kod JPEG fotografija sve više od +/- 0.5 EV (fotografski: pola blende) može dovesti do gubitka kvalitete i pojave digitalnog šuma na slici. Kod DNG fotografija često je moguće bez problema ići do +/- 1.5 ili čak 2 EV.

Svijetli tonovi (Highlights) – posvjetljivanje ili potamnjivanje najsvjetlijih dijelova fotografije. Posebno je korisno za potamnjivanje neba i dobivanje plave boje neba, oblaka i drugih detalja. Pažljivo, lako se pretjera pa se dobije bezlično sivo nebo!

Sjene (Shadows) – posvjetljivanje ili potamnjivanje tamnih dijelova slike. Ukoliko vam je slika pretamna, pokušajte posvijetliti sjene (oko +50), a ako nedostaje kontrasta malo potamnite sjene.

Kontrast (Contrast) – pojačavanje ili smanjivanje kontrasta, pažljivo s ovim klizačem!

Čistoća (Clarity/Structure) – podešavanje oštrine i detaljnosti u srednjotonskom području. Pažljivo s ovim klizačem, jer je lako pretjerati. Za super krajolike povećajte Clarity na +20 ili +30, a za dreamy portrete smanjite na -10 ili -20.

Zasićenje boja (Saturation) – ukoliko tijekom obrade (pogotovo iz DNG snimaka) dobijete pomalo isprane boje, povećajte zasićenje boja. Ali pazite, i s ovim klizačem je lako pretjerati!

Balans bijele boje i temperatura boja (WB, Temperature, Tint) – ove napredne funkcije nemojte dirati, ukoliko se inače ne bavite fotografijom. Čak i mali pomak balansa boja (pogotovo opcije Tint) može potpuno uništiti sliku, a današnji fotoaparati u mobitelima u pravilu dobro odrađuju posao i automatski.

Izrezivanje (Crop) – nijedna fotografija nije gotova bez izrezivanja. Realno, kad ste zadnji put snimili fotografiju na kojoj nemate baš ništa što biste željeli maknuti? Osim micanja neželjenih dijelova kadra sa slike, izrezivanjem možete naglasiti pojedini efekt. Primjerice, snimate li krajolik, odaberite 16:9 ili širi format izrezivanja, kako biste naglasili široki kut i prividnu prostornost kadra… Za Instagram portrete ili selfieje razmislite od 1:1 kadru, često izgleda jako dobro!

Na slikama pogledajte kako izgledaju pojedini koraci obrade fotografija, a imamo i nekoliko primjera prije/poslije fotografija snimljenih i obrađenih mobitelom (Samsung Galaxy S7, kojeg sam kupio samo radi izvrsne kamere i mogućnosti snimanja ‘sirovih’ DNG fotografija!).

Za kraj, posebno mi je žao što kod nas još nije moguće instalirati Adobe Lightroom – to je alat kojeg mnogi fotografi svakodnevno koriste u svom poslu, na računalu, a mobilna verzija omogućava jednostavnu sinkronizaciju s fotografijama na računalu. Ali, kod nas je zasad nedostupna, baš kao i pretplata na Adobeov fotografski paket Lightroom/Photoshop.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.