Ako nas pitate, planiranje putovanja divna je i uzbudljiva aktivnost, ali čak i mi moramo priznati da nije lako doći do svih potrebnih informacija i organizirati ih tako da nam budu pregledne i lako dostupne tijekom cijelog puta. Treba uskladiti različita prijevozna sredstva, locirati smještaj, ponekad u hodu odlučiti koje znamenitosti posjetiti, pronaći preporučeni restoran i još štošta. I sve to vodeći računa o vlastitom raspoloživom vremenu, tuđim radnim vremenima, udaljenostima, gužvi itd.

Google Trips

Organizacija putovanja

Kad malo razmislite, logično je što je aplikaciju koja sve to sažima napravio upravo Google jer ionako većinu tih podataka tražimo preko njegovih servisa (Destinations, Gmail, Maps, Places, Reviews itd.).

Pametno kombinirajući svoje postojeće usluge, Google je napravio Google Trips, aplikaciju koja bi u vašem mobilnom uređaju trebala objediniti sve vaše putne podatke.

Ništa bez Gmaila

Da bi ova aplikacija imala smisla, morate joj omogućiti pristup svojoj lokaciji i Gmail računu. Google Trips tada će pročešljati vašu poštu, pronaći sve vaše rezervacije i na temelju toga ponuditi vam plan putovanja.  Što je ujedno fascinantno i zastrašujuće.  Trenutno ne planiramo nikakvo putovanje, pa je aplikacija iščeprkala jedno davno završeno. Na temelju avionske karte Bol – Zagreb u našem Gmailu dobili smo plan posjeta Zagrebu, gdje inače živimo. (Iz same aplikacije možete doći do originalne elektroničke poruke iz koje je Google pokupio rezervaciju). Još jedan dokaz da se Googleova impresivna umjetna inteligencija ipak se ne može mjeriti s ljudskom je što smo na osnovi promotivne ponude Booking.coma dobili i prijedlog puta u Reykjavik.  Istina je da nikad nismo planirali put u Reykjavik, mada to uopće nije loša ideja.

Google Trips

Planirajmo lokalno

Kad ste izabrali svoju destinaciju (što uz prethodno opisanim postupkom možete napraviti i klasičnim upisivanjem  u internu tražilicu), dobivate na izbor kategorije ReservationsThings to doSaved placesDay planFood&drink, koje se zatim dalje granaju, pa primjerice Things to do za Zagreb sadrži opcije Top spotsNowNearbyIndoorsOutdoorsKid friendly i Farther Away. Naravno, za svaku znamenitost dobijete lokaciju  na karti i upute kako tamo doći (uostalom, znate kako funkcionira Google Maps) te informaciju o radnim vremenima. Google Trips zasad nudi podatke za 200-tinjak gradova, a za svjetske metropole, očekivano, ima više dostupnih kategorija i informacija. Primjerice, za London postoji kategorija Getting around sa svim tamošnjim oblicima prijevoza. Iznimno je praktično što ove gradske vodiče možete downloadati na svoj uređaj, pa na putovanju ne morate ovisiti o dostupnosti internetske veze. Ako ipak imate sreću da ste tijekom puta umreženi, možete, primjerice u slučaju kiše aktivirati zamjenski plan s aktivnostima u zatvorenom.

Čarobni crveni štapić

Vjerojatno je najkorisnija mogućnost Day plans. Riječ je o predefiniranim tematskim turama koje uzimaju u obzir vrijeme koje imate na raspolaganju, udaljenosti među znamenitostima, radna vremena itd. Odlično je što vam Google Trips može ponuditi turu po, primjerice,  Reykjaviku za cijeli dan ili  samo za popodne, a najbolje od svega je što pritiskom na ikonu crvenog čarobnog štapića turu prilagođavate po svojoj volji, pribadačom poznatom s Mapsa ubacujete i jednako jednostavno izbacujete postaje na turi te odmah dobivate procjenu koliko vam će vam trebati od točke do točke.

Mada sve ovo zvuči odlično, ima prostora za napredak. Osim prilagodbi umjetne inteligencije pri skupljanju informacija o putovanju voljeli bismo dobiti i mogućnost dijeljenja utanačenih planova sa svojim analognim suputnikom. Ugodno je iznenađenje što ova besplatna aplikacija dolazi i za iOS uređaje, a bilo bi je zgodno povezati s još nekim Googleovim servisima koji dobro dođu na putovanju (Google Translate?). No i sad smo već prilično zadovoljni onim što nudi.

Google Trips

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.