Samsung je danas službeno objavio kako je kupio dionice Harman International Industries po cijeni od 112 dolara, što je 28 posto više od njihove cijene na burzi. Ukupno je u to utrošio gotovo 8 milijardi dolara – otprilike devet puta više od njegove dosad najskuplje akvizicije.

Harman je nama koji se bavimo tehnologijom najpoznatiji po zvučnicima Harman/Kardon (svatko tko je jednom vidio prozirne zvučnike SoundSticks – upamtio je brend). Međutim, ta američka tvrtka osnovana još 1953. danas je vlasnik više od dvadeset uglednih hi-fi i audio/video brendova kao što su AKG, Infinity, JBL, Lexicon, Mark Levinson, Revel…

Harman/Kardon SoundSticks III

Premda su Harman/Kardon (i neki od gore nabrojanih brendova) omiljeni kod geekova i korisnika računala, Samsung ga nije kupio zbog toga – nego zbog auta. Harman se naime posljednjih godina etablirao kao jedan od vodećih proizvođača audio/video opreme (i ostale elektronike) za aute. No, kako se uglavnom vezao uz američke tvrtke, kojima u posljednje vrijeme ne cvatu ruže, cijene dionica su mu padale – a tu je svoju šansu vidio Samsung, koji je prije toga navodno mjesecima pokušavao kupiti dio Fiat Chryslera.

U priopćenju, Samsung podsjeća kako će tržište auto-elektronike u 2025. godini vrijediti 100 milijardi dolara. „Vozila budućnosti bit će transformirana pametnom tehnologijom na isti način kao što su jednostavni mobiteli kroz proteklo desetljeće postali sofisticirani, pametni uređaji“, kaže Young Sohn, predsjednik Samsung Electronics.

Harman Kardon

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.