Je li internet i dalje stvarno najslobodniji i najdemokratskiji medij koje je čovječanstvo ikad imalo? Uz niz lažnih vijesti, uvredljivih komentara i pokušaja sve većeg nadzora od strane država, nije se lako slobodno izraziti.

Posljednjih godina nevladina organizacija Freedom House bilježi da su internetske slobode u padu. I to već šest godina uzastopce.

Prije tri godine zabilježen je porast nadziranja preko interneta, a 2014. godine mnoge su države otvoreno pritiskale kritičare i aktiviste pa je zabilježen i porast uhićenja zbog izražavanja na internetu. Lani je to još jače bilo izraženo, a u prvi plan iskočio je i slučaj pokušaja država da razbijaju komunikaciju preko chata, ili se protive enkripcijama chat i drugih online servisa.

U posljednjih godinu dana najveća se bitka vodi na ograničavanju slobode na društvenim mrežama i chatovima. Često se tako pokušavaju smanjiti ili zaustaviti protesti protiv vlasti.

GOLLUM ERDOGAN
Gollum iz Gospodara prstenova i turski predsjednik Erdogan. Za taj meme jedan je turski državljanin “zaradio” godinu dana zatvora!

U izvještaju Freedom Housea posebno se izdvajaju napadi na aplikaciju Telegram, koja enkripcijom štiti chatove korisnika od nadzora, te besplatne ili jeftine aplikacije koje su prijetnja profitima velikim telekom kompanijama. Te kompanije često su u bliskim i prijateljskim odnosima s vlastima.

Najblokiranija aplikacija je – WhatsApp. Ovaj chat servis je ometan u čak 12 od 65 promatranih zemalja, a slijede Facebook (8 zemalja), Twitter, Skype i Instagram (7).

U Brazilu je čak i sud suspendirao WhatsApp jer je kompanija odbila vlastima predati korisničke podatke u jednoj istrazi. U Brazilu su zabilježena i dva ubojstva blogera koji su kritizirali lokalne političare.

Još jedna zemlja za koju je snižen stupanj internetskih sloboda je Turska. Ovdje je pak zabilježen drastičan pad sloboda u posljednjih pet godina pa Freedom House sada Tursku gleda kao “neslobodnu” zemlju. U Turskoj su česta blokiranja ili ograničeni pristup društvenim mrežama.

Korisnici Facebooka uhićivani su u čak 27 zemalja. U posljednjih godinu dana policije čak 38 zemalja su privodile osobe koje su nešto objavile na blogovima ili news portalima.

„Neki su korisnici društvenih mreža završila u pritvoru samo zbog lajkanja krivog sadržaja ili zbog toga što su odbili odreći se nekih poruka koje su im poslane“, stoji u izvještaju Freeedom Housea.

Istaknuto je uhićenje u Tajlandu zbog ismijavanja kraljevog psa, te uhićenje u Saudijskoj Arabiji zbog širenja ateizma.

Tri godine zatvora! Toliko je dobio egipatski student koji je na sliku svog predsjednika montirao uši Mickyeja Mousea i postavio ju na Facebook

Osim izlistavanja loših primjera, objavljene su i zemlje koje služe kao primjer. Estonija i Island proglašene su zemljama koje imaju najmanje ograničenja i incidenata. A slijede Kanada, SAD, Njemačka, Australija, Japan i Velika Britanija.

No, Amerika je ipak spuštena za jednu stepenicu u ocjenjivanju zbog zakona Američka sloboda. Taj zakon ide na ruku američkim nadzornim agencijama u prikupljanju podataka i prisluškivanju. Također, zabilježen je i poznati slučaj pritiska američke vlade na Apple da otključaju iPhone koji je koristio terorist; država je htjela da Apple kreira univerzalni ključ kojim bi policija uvijek mogla probiti šifru osumnjičene osobe.

Najviše slučajeva ograničenja internetskih sloboda zabilježeno je opet u Kini, a zatim u Siriji, Iranu, Etiopiji, Uzbekistanu i Kubi.

Detaljno izvješće, s gomilom zanimljivih podataka i vizualno atraktivnih prezentacija te detaljima iz 65 država (nažalost, bez Hrvatske), možete naći ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.