Nakon intenzivnog dana i večernjeg gledanja u neki ekran teško je isprazniti glavu od dnevnih događaja i planova za sutra pa zaspati kao beba. No pomoć dolazi upravo od onih uređaja koji nas inače najviše razbuđuju ‒ mobilnih telefona. Zaboravite brojanje ovaca (to je za pastire), pronašli smo pet dobrih i uglavnom besplatnih Android aplikacija koje vam mogu pomoći da brzo zaspite.

Rain Sounds Sleep & Relax

Ako vas najbolje opušta i uspavljuje zvuk kiše, probajte ovu aplikaciju. Sadrži čak 12 različitih zvukova kiše u HD kvaliteti.

Kišoljupcima na izbor stoji kiša koja pada na lišće, kiša koja pada na prozor, kiša koja pada na krov, kiša na oceanu, oluja, lagana kišica itd. Moguće je dodatno postaviti zvuk klavira u pozadinu. Kao i kod svih aplikacija ovog tipa, korisnik bira koliko dugo želi slušati svaki audiozapis.

Pozadine ekrana kod svih su zvukova jako lijepe, što vam, doduše, neće puno značiti jer vjerojatno nećete gledati u ekran dok se opuštate.

Ova vam besplatna aplikacija može poslužiti i u druge svrhe; prisjetimo se da mnogi pisci najviše vole pisati po kiši.


White Noise Free

Bijela buka (white noise) je zvuk koji sadrži sve moguće frekvencije u istom intenzitetu i ima sposobnost prikrivanja klasične, neujednačene buke. Bijelu buku mogu proizvesti i uređaji (primjerice, to je zvuk klima-uređaja) i zvukovi iz prirode (jaka kiša, recimo) te se ona uvelike koristi za kod pacijenta sa zujanjem u ušima, pri uspavljivanju beba itd.

Osim što donosi 40-ak takvih audiozapisa (nema potrebe za streamingom), ova besplatna aplikacija omogućuje da se igrate DJ-a, tj. da ih miksate i snimate.

Dok je aplikacija uključena, na ekranu je digitalni sat, pa je zgodno svoj uređaj smjestiti na noćni ormarić. Dostupna je za iPhone/iPad i za sve Android uređaje, čak i one s verzijom Nougat.


Pzizz

Ova jednostavna i besplatna aplikacija obećava brzo uspavljivanje. Ima dva modula, za kratko poslijepodnevno i dulje noćno spavanje, s duljinom spavanja od 12 sati do 10 minuta.

Za brzo uspavljivanje koristi načela psihoakustike, preciznije rečeno „binauralne bitove“ (binaural beats), pri čemu autori aplikacije misle na istovremeno puštanje istog audiozapisa različitih frekvencija i glasnoće za svako uho. Time se, kako kažu, mozak brzo opušta i možete brzo utonuti u san. Preporučuju, dakle, korištenje slušalica (što baš i nije praktično kod spavanja), no kombinacije glazbe, glasa i zvučnih efekata što ih aplikacija nudi možete koristiti i bez njih.


Sleep as Android

Ne znamo sanjaju li androidi električne ovce, ali znamo da je ovo jedna od najpopularnijih Android aplikacija za uspavljivanje ljudi. Prilično je kompleksna te besplatna samo u probnom periodu.

Pomoću akcelerometra u mobitelu te satova i narukvica sa senzorima (nosiva tehnologija) prati kompletan ciklus spavanja. Bilježi faze i poremećaje sna (hrkanje, govor u snu itd.), a potom ih analizira i predlaže, primjerice, optimalno vrijeme za buđenje.

Naravno, tu su i mnoge uspavanke sa zvukovima iz prirode (glasanje kitova, šum mora i sl.).

Osim kompatibilnosti s nosivom tehnologijom, aplikacijama Google Fit i S Health, ovu je aplikaciju moguće povezati i sa servisom Spotify te internetskim radijskim stanicama.


Relax Melodies: Sleep & Yoga

Meditacija i opuštanje predstavljaju najbolji uvod u dobar san, a u tom nam ova aplikacija pomaže svojom ogromnom bazom audiozapisa, od kojih je otprilike polovica besplatna.

Na izbor vam stoje zvukovi iz prirode i svakodnevnog života (to su, primjerice, zvuk djedova sata, mumljanje majke dok uspavljuje dijete itd.) te instrumentalna glazba. Najbolje je što ih sami vrlo jednostavno možete kombinirati, primjerice istovremeno pustiti klavirsku melodiju i cvrkut ptica.

U kolekciji su i binauralni i izokroni tonovi, koji su razvrstani po preporučenoj primjeni: za koncentraciju, relaksaciju, uvod u san, meditaciju itd.

Ponuđeni su i vođeni programi meditacija duljine oko 10 minuta, također za određene primjene.

Laku noć!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.