Koliko brzo tehnologija napreduje – ponekad to iznenadi čak i nas koji svakog dana pratimo što se novog događa, i probiremo samo ono što će (jednog dana) promijeniti svakodnevnicu nas, običnih smrtnika koji samo koristimo sve te promjene.

Google je tako početkom ovog tjedna predstavio poboljšanja umjetne inteligencije koja se koristi za prevođenje jezika. (Nismo objavili tu novost jer, poučeni dosadašnjim iskustvom, vjerujemo da će Googleu trebati dosta vremena da taj napredak implementira i na „mali“ jezik kao što je hrvatski – ako ikad dođe na red.)

No bio je to tek početak kanonade napredaka u umjetnoj inteligenciji koje je Google objavio ovoga tjedna. Gotovo istodobno, drugi odjel Googlea je objavio kako je postigao veliki napredak u algoritmima koji „dižu“ razlučivost fotografija snimljenih niskom razlučivošću – dakle, praktički svih jer tek nedavno su „običnom puku“ postale dostupne kamere koje barataju s puno megapiksela.

Postupak „dizanja“ razlučivosti – upsampling – postoji praktički oduvijek ali ako ste ga ikad isprobali znate kako najčešće daje, blago rečeno, traljave rezultate. Međutim, Googleovi stručnjaci provukli su desetke tisuća snimaka niske razlučivosti kroz različite postupke i pronašli algoritme koji stvarno daju rezultate. Praktičnu primjenu tih algoritama tek očekujemo, ali sudeći po uzorcima rezultati će promijeniti način na koji sada baratamo snimkama: bit će moguće čak i snimiti niskorazlučive fotografije i brzinski ih poslati primatelju koji će ih pretvoriti u ogromne formate.

Isti dan, Google je predstavio i promjene u svojoj usluzi za streaming reprodukciju glazbe Google Play Music. Ona će ubuduće, u svim verzijama (za Android, iOS i web) sama ponuditi glazbu koja bi vam se mogla dopasti u određenom trenutku – primjerice, nešto živahno ako mobitel, prateći vašu lokaciju, shvati da se nalazite u teretani, veselo ako je sunčan dan, sjetno ako pada kiša ili nešto što će vam dignuti raspoloženje kad se uputite na posao.

Promjene možda nećete odmah registrirati, jer umjetna inteligencija će se postupno prilagođavati vama i vašim navikama ali Google obećava da će s vremenom raditi sve bolje i točnije pogađati kakva bi vam glazba mogla odgovarati u bilo kojem trenutku.

Za razliku od promjena u Google Translatoru, ova već funkcionira za nas: Hrvatska je među 62 zemlje u kojima su promjene već implementirane – samo trebate preuzeti novu mobilnu verziju ili pokrenuti web uslugu.

Uz sve to, Google je predstavio i web stranicu koja na zabavan način demonstrira napredne mogućnosti umjetne inteligencije. Među tim eksperimentima najzabavniji je Quick, Draw! gdje za dvadeset sekundi morate nacrtati neki jednostavan objekt a Googleova umjetna inteligencija će pogađati što je to. Vaš je autor vrlo traljav u crtanju – pogotovo kada se to radi mišem ili prstom po ekranu – ali Google je svakojako moje baljezgarije uspješno prepoznao. Probajte, zabavno je!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.