Nama Europljanima je to teško pojmiti, ali činjenica je da 70 posto od 1,2 milijarde stanovnika Indije nema pristup WC-u. U gradovima je ipak drugačije – ljudi su ondje navikli ne obavljati to nasred ulice, premda je većina javno dostupnih sanitarnih prostorija za europske pojmove ne baš savršeno čista.

Međutim, kako piše lokalni IBTimes, indijska se vlada odlučila uhvatiti ukoštac s tim problemom, i saveznika našla u Googleu. Ovih dana Ministratsvo urbanog razvoja pokreće akciju prigodno nazvanu Google Toilet Locator pomoću koje će svatko na području New Delhija i okolice moći naći obližnji javni WC – bio on u postaji metroa, trgovačkom centru ili na benzinskoj crpki – tako da u Google Maps upiše toilet ili lavatory (na engleskom) ili pak svač ili šulab (isto to – na hinduu).

Ali – što ako WC nije čist? „Sustav kojeg uvodimo uvelike se oslanja na crowdsourcing; pogone ga komentari javnosti. Ako osoba pronađe WC koji nije čist, može to anonimno komentirati; to omogućuje Google Maps“, objasnio je vladin dužnosnik IBTimesu.

Akcija u New Delhiju tek je pilot-projekt; ako se pokaže uspješnim, državne vlasti će pomoći lokalnim vlastima da ga primjene u svim indijskim urbanim središtima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.