Neprocjenjiva je emocionalna vrijednost naših starih fotografija, uspomena iz doba kad si dobro promislio prije fotografiranja jer je film u aparatu imao ograničen broj snimki. I još fotografije nismo mogli sami isprintati. Svi mi po šupama i tavanima u kutijama od cipela imamo hrpe takvih obiteljskih fotografija koje nikako da sortiramo i damo skenirati ‒ da u digitalnom obliku žive vječno, ili bar dok živi disk ili oblak u koji su pohranjene.

Google PhotoScan

Skeniranje mobitelom

Taj nam je obiteljski projekt digitalizacije nedavno olakšao Google predstavivši mobilnu aplikaciju PhotoScan, koja je besplatno dostupna i za Android i za iOS. Integrirana je u uslugu Google Photos, ali postoji i kao samostalna mobilna aplikacija.

Njeno korištenje više je nego jednostavno: postavite fotografiju unutar zadanog okvira i pritisnete za početak skeniranja. Pojave se četiri bijele točke u kutovima ekrana. Pomičući mobitel, iznad svake od njih prijeđete jednako velikim krugom koji se pojavi u sredini ekrana. Kad ste prešli preko zadnje točke, pričekate 3 ‒ 4 sekunde i dobili ste sken.

Aplikacija zapravo preklapa i obrađuje tih pet snimljenih slika i potom vam daje da dobivenoj slici obrežete rubove i rotacijom prilagodite perspektivu (jer ste ju vjerojatno snimili pod nekim kutom). I to je sve.

Što je najvažnije i u što smo se i sami uvjerili, uklonjen je odsjaj koji se gotovo uvijek pojavi kad neku fotografiju pokušavamo digitalizirati tako što je fotografiramo mobitelom (pogotovo ako koristimo bljeskalicu). Ipak, preporučuje se da prije skeniranja fotografiju izvadite iz albuma i stavite na ravnu površinu. Predviđeno je i skeniranje fotografija ovješenih na zid i onih u okviru na polici.

Istina, kvaliteta skenova lošija je nego kod korištenja hardverskih skenera (pogotovo po pitanju razlučivosti) te neminovno ovisi o kameri na mobitelu i uvjetima skeniranja (prije svega o osvjetljenju), ali ova aplikacija (barem zasad i po našem mišljenju) ionako nije namijenjena profesionalcima i zahtjevnijim amaterima.

Koristite li Google Photos, dobivenu snimku možete odmah tamo pohraniti (predefinirano je da se snima pod Scans) i onda je još dodatno urediti. Naravno da je i kasnije možete uređivati nekim drugim alatom. Sve u svemu, u kategoriji „običnih korisnika“ zbog svoje je jednostavnosti aplikacija PhotoScan pravo osvježenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.