ICT sektor u Hrvatskoj kontinuirano raste, zapošljava preko 32.000 ljudi, pri čemu hrvatske IT kompanije bilježe uzlazni trend rasta izvoza zadnjih godina. Ključni resursi za daljnji rast i razvoj ICT industrije su upravo ljudi. Otvaraju se nova radna mjesta koje poslodavci moraju popuniti ako se želi dalje nastaviti sa sektorskim rastom. Kronični deficit za ICT profesionalcima na tržištu rada, prisutan je kako kod nas, tako i u EU te je glavni razlog što je Europska komisija pokrenula ovu kampanju 2010.

eSkills for Jobs inicijativa u Hrvatskoj djeluje od 2012. godine te je do danas organizirala preko stotinu različitih eSkills događanja, u svrhu jače popularizacije ICT zanimanja, a provedenim aktivnostima je dotaknuto više od 2,5 milijuna ljudi. Objavljeno je preko 500 članaka u medijima, a eSkills aktivnostima tijekom djelovanja podršku su dale brojne osobe iz javnog i političkog života, pa čak i estradnog, koje su podržale projekt i dale svoju glas određenim aktivnostima.

„Hrvatska je na studijima iz područja računarstva i informatike ostvarila značajne pomake u pozitivnom smjeru. Jedna smo od EU zemalja koja je uspjela preokrenuti silazni trend interesa za ICT studijima u pozitivnom smjeru. Time se samo pokazalo koliko još potencijala na tržištu ima te koliko je važno otvoriti javni dijalog s predstavnicima središnje vlasti, akademske zajednice, poslodavaca i pojedinaca koji traže sigurnost kroz zapošljivost i karijeru“, naglasio je Hrvoje Balen, nacionalni koordinator eSkills inicijative u RH.

U sklopu konferencije za medije predstavljeni su i rezultati Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koja je provela kvalitativnu analizu podataka o upisima na ICT i srodne studije te usporedila podatke o interesu mladih za studiranjem u tim područjima. Analizirani su podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije koje je centralno mjesto prijava na sva visoka učilišta u Hrvatskoj, a prikupljeni su kroz Nacionalni informacijski sustav prijava koji je u funkciji od 2010. godine. Ovom se analizom, koja se sada provodi treću godinu za redom, nastoje pratiti trendovi interesa mladih za informatičkim studijima, s kojih trenutno izlazi najtraženiji kadar na tržištu rada.

Analiza je pokazala da kontinuirano raste interes mladih ljudi za upise na ICT studije, udio prijava studenata na ICT studije od ukupnog broja zainteresiranih, iznosio je 9 posto, odnosno ostvareno je 18.118 prijava za upis za neki od tehničko računarskih studija. Što se tiče škola iz kojih dolazi najviše prijava za ICT studije, još uvijek prednjače strukovne škole, dok nešto manje prijava dolazi iz gimnazija. No trend interesa i jednih i drugih je u uzlaznoj putanji, što je pozitivno.

Zanimljiv je podatak da zapravo imamo povećanje broja upisanih na ICT studije, koji pokazuju uzlazan trend godinu za godinom, no zanimljivo je da se kvota za upise na ICT studije i dalje ne popunjava do kraja. Riječ je ponajviše o slobodnim mjestima na akreditiranim izvanrednim studijima ili privatnim visokim učilištima, koja podrazumijevaju određenu financijsku participaciju studenata. U ovom trenutku, kada gospodarske potrebe nadilaze ponudu na tržištu rada, ova mjesta uz druge aktivne mjere, mogu predstavljati jednu od ekonomski najisplativijih opcija rješavanja nedostatka ljudi.

Analiza je pokazala kako imamo pozitivne trendove i u interesu, i u broju prijava, i u broju upisanih te da općenito raste stupanj interesa mladih za ICT studije. To su pozitivni i važni rezultati i poruka za tržište rada, ali je analiza također ukazala na alarmantan podatak da značajan broj studenata odustaje od studija već na 1. fakultetskoj godini (u prosjeku čak 40 posto). Kao razlozi najčešće se navode pogrešno odabran studij (35 posto), pretežak studij (35 posto) i loši materijalni uvjeti (10 posto).

„Odustajanje od ICT studija je ozbiljan problem kojeg trebaju rješavati ne samo visoka učilišta već i svi dionici koji su uložili napore u popularizaciju tih studija među mladima.“, zaključio je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji je analizu predstavio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.