U San Franciscu se dogodio incident koji bi se odlično uklopio u scenarij za epizodu serije Mr. Robot. Hakeri su uspjeli provaliti u dijelove računalnog sustava koji opslužuje MUNI, javni prijevoz tog američkog grada.

Na udaru se našlo 2112 računala koja su zaražena zlonamjernim softverom HDDCryptor, a koji je enkriptirao sve podatke do kojih je mogao doći. Zasloni diljem sustava pokazivali su poruku u kojoj je navedeno kako se za dekriptiranje treba obratiti na adresu cryptom27@yandex.com.

Iz web magazina Verge kontaktirali su hakere putem navedene adrese, koja se nalazi na domeni povezanoj s jednom od najvećih ruskih internetskih tvrtki. I dobili su odgovor. Hakeri su poručili kako ne žele publicitet. Njihov softver je posve automatiziran, ustvrdili su, i nisu ciljali nikoga bilo gdje.

Mreža u koju su upali bila je vrlo nezaštićena pa su uspjeli zaraziti dvije tisuće servera i osobnih računala, upozorili su hakeri čiji identitet još nije otkriven.

foto: Colin Heilbut / Twitter

Iako su prigradski vlakovi i dalje vozili, automati za prodaju voznih karata su bili izvan stroja pa su nadležne službe bile prisiljene građanima omogućiti besplatnu vožnju.

Hakeri su također upali u administrativne sustave, poslužitelje za e-poštu i ispis, zaposleničke laptope, sustave za plaćanje, baze podataka SQL… Nakon što su im se javili iz gradskih vlasti, hakeri su zatražili 100 bitkoina (oko 73 tisuće dolara) otkupnine.

Jesu li vlasti na kraju platile ili su problem riješile na drugi način, zasad nije poznato. Kao ni kako su hakeri točno uspjeli upasti u sustav. Kako god bilo, sustav javnog prijevoza u kalifornijskom gradu vratio se u normalu.

foto: Lisa Amin Gulezian / Twitter

Ovaj je upad bio razmjerno bezazlen, ali mogao je imati i nezgodne posljedice. A zamislite što bi se tek dogodilo kad bi hakeri uspjeli preuzeti, recimo, kontrolu leta u velikom međunarodnom čvorištu poput San Francisca? Ili nadzor nad međugradskom željeznicom? I to bez upozorenja?

Dobro je ponekad se podsjetiti koliko je naš digitalni svijet zastrašujuće krhak i ranjiv.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.