Koliko ste dobri u pripremi za putovanje? Odlaskom u inozemstvo brinemo o mnogim detaljima vezano uz put, od klasičnih poput prijevoza i smještaja do zanimljivih događanja na odredištu. I da ne zaboravimo putovnicu… No, u današnje vrijeme kada se ne odvajamo od smartfona i interneta, važno je pripremiti i mobitel za putovanje. Donosimo vam praktične korake za minimiziranje troškova i optimiziranje upotrebe smartfona na putovanju.

Roaming

Europska unija srezala je troškove roaminga (gostovanja u tuđoj mobilnoj mreži u drugoj državi) za korištenje poziva i SMS poruka, no to za sada još nije slučaj i za internet (to će se srećom promijeniti od 1. srpnja 2017. kada na snagu stupa kontrola troškova i interneta u roamingu). Troškovi surfanja u roamingu mogu vrlo brzo ispasti suludo visoki. A to je dakako i slučaj i za putovanja izvan Europe (i izvan EU – primjerice u BiH). Prvu stvar koju uvijek trebate provjeriti prije puta jest da vam je isključena usluga Roaming data.

Prije putovanja dobro je kod vašeg operatera provjeriti uvjete i pakete koje nude za surfanje u inozemstvu. Jedino u tom slučaju da kupite takav jedan paket (privatno ili preko tvrtke u kojoj radite ako koristite njihov mobitel) trebate uključiti uslugu Roaming data.

Lokalne SIM kartice

Jedan od najučinkovitijih i najisplativijih rješenja je kupiti lokalnu SIM karticu. Tako ste najbliži situaciji da koristite smartfon kao da ste u svojoj zemlji. Često SIM kartice možete kupiti već za desetak eura. No, to dosta ovisi o vašem odredištu. Također, neki operateri nude jednostavnije mogućnosti korištenja, a kod nekih to zna ispasti i dosta komplicirano. Zato, treba paziti ne kupovati SIM kartice na brzinu, nego dobro ispitajte uvjete da ne biste završili s nekom pretplatom ili uslugom koju ne možete koristiti.

Za korištenje strane lokalne SIM kartice nužno je da više tjedana prije putovanja provjerite je li vaš smartfon otključan i spreman primiti kartice drugih operatera. Otključavanje je danas besplatno i operateri su dužni ispuniti vaš zahtjev, no tehničko ispunjavanje može potrajati i više dana. Pritom ćete dobiti ključ za otključavanje (dugački broj) koji će vam trebati u inozemstvu prilikom aktiviranja lokalne kartice.

Druga bitna stavka je da znate koju dimenziju SIM kartice vaš mobitel prima. Danas su to najčešće micro ili nano verzije. Preporučujemo vam kupovati kod renomiranijih i većih operatera jer oni obično imaju i najbolje pokrivanje signalom.

Većina mobitela prima samo jednu SIM karticu ali danas su sve češći dual SIM modeli kod kojih ne morate izbaciti svoju „normalnu“ SIM karticu – jer, kad to učinite, neće vas se više moći dobiti na vaš broj.

Isključite sinkroniziranje aplikacija

Vaš smartfon radi puno paralelnih procesa. Jedan od njih je i sinkroniziranje aplikacija. To je potrebno kako biste uvijek imali najbolju uslugu, ali to može značiti i dodatne troškove, odnosno korištenje podataka ako ste u roamingu. Također, crpi vam i bateriju mobitela. Stoga je najbolje privremeno isključiti aplikacije, a to činite da u Postavkama izaberete kategoriju Računi. Pojavit će vam se lista aplikacija koje se sinkroniziraju u pozadini. Možete, pojedinačno kliknuti i izabrati koju aplikaciju želite prestati osvježavati ili u podizborniku posve isključiti automatsko sinkroniziranje. Dakako, možete koristiti sinkroniziranje podataka preko Wi-Fi mreže kako biste si smanjili troškove, no ne možete znati koliko je neka javna Wi-Fi mreža sigurna i podložna hakerskim upadima.

Aplikacije protiv krađe

Najbolje je uvijek biti spreman na sve pa i na to da vam netko može ukrasti mobitel. Dobro je da prije puta backupirate podatke da ni u najgorem slučaju ne ostanete bez važnih dokumenata, kontakata, fotografija i drugih materijala koje imate pospremljene u mobitelu ili na SD kartici. Kao i iPhone (Find My iPhone), tako i Android mobiteli imaju svoju defaultnu aplikaciju za pronalazak mobitela – Android Device Manager. Omogućuje trenutno lociranje mobitela, kao i daljinsko zaključavanje uređaja ili upućivanje poziva. Postoje i druge Android aplikacije za pronalazak izgubljenog mobitela (Find My Lost Phone, Where’s My Droid, Find my phone, Lookout, Cerberus…).

Aplikacije poput Lookouta su svestrane sigurnosne usluge, osim protiv krađe služe i za skeniranje sustava poput antivirusnih programa i sigurno surfanje. Lookout ima i opciju zaključavanja kamere i tako može snimiti fotografiju svakoga tko tri puta zaredom unese krivu lozinku na vašem mobitelu. No, ako želite koristiti punu paletu Lookoutovih usluga trebat ćete izdvojiti 2,99 dolara mjesečno.

Lookout

Offline mape

Gdjegod da putovali sigurno će vam dobro koristiti korištenje mapa. Postoji više dobrih aplikacija koje nude karte i bez interneta. Potrebno je jedino prije puta skinuti mape gradova u koje putujete. Google mape su nezaobilazne i svatko ih već zna koristiti. No, također trebate prvo skinuti karte dok ste još online. Ukucajte lokaciju koja vas zanima, a zatim u postavkama izaberite opciju Offline areas, a potom kliknite na Custom area i skinut će vam se mapa označenog prostora.

Još tri offline mape su vrlo popularne, a to su Maps.Me, City Maps 2Go i HERE WeGo. Maps.me mnogi smatraju najboljom aplikacijom u svojoj kategoriji, jednostavna je i lijepa, a možete skinuti i cijeli svijet i offline ga pretraživati. City Maps 2Go je korisna za turističke lokacije u stranim gradovima, samo nemojte zaboraviti prije puta skinuti grad u koji putujete. HERE WeGo (bivši Nokia Maps, sada u vlasništvu konglomerata njemačkih proizvođača automobila) je nešto kompliciranija za uporabu, ali nudi bogate mogućnosti – potpuno besplatno, kao i prethodno spomenute aplikacije.

Chat servisi

Vjerojatno već koristite barem jedan chat servis na svom mobitelu. Prije puta je korisno instalirati više opcija jer neki dijelovi svijeta preferiraju određene aplikacije. Ako želite pokriti cijeli spektar koji bi vam mogao zatrebati na dalekom putovanju dobro je imati sljedeće aplikacije: WhatsApp, Skype, WeChat, Viber i KakaoTalk. Dakako i Facebookov Messenger ako ga već nemate instaliranog.

Prijevoz

Mnogi gradovi imaju vlastite aplikacije za navigiranje u prijevozu. U ovu kategoriju svakako spada i sve rašireniji Uber, koji je u većini zemalja jeftinija opcija od taksija. Zbog svoje društvene orijentiranosti među turistima je sve popularniji servis Lyft. Za korištenje gradskog prijevoza zanimljiva je Android aplikacija aMetro, koja nudi mape lokalnog metroa za stotine gradova.

Zaštitna futrola

I inače je dobro imati neku zaštitu od oštećenja mobitela, a to je posebno izraženo na putovanjima. Isplati se investirati u kvalitetnu futrolu ili dodatno kućište iako to možda naruši estetiku vašeg omiljenog gadgeta. Osim klasičnih caseova, postoje i rješenja poput plastificiranih vrećica za mobitele s vezicom za ruku kao dodatnim osiguranjem da vam mobitel neće ispasti. Omogućuju korištenje mobitela i u ekstremnijim uvjetima. Poput, recimo, slikanja selfieja dok se spuštate zip lineom kroz šume Tajlanda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.