A među njima su i najbolji europski investitor startupa Austrijanac Johann Hansmann, britanski poslovni anđeo godine Peter Cowley, ali i karizmatični frontman poznatog benda Iron Maiden, koji je otkrio i svoju strast za poduzetništvom i poručio svima da i u poslu treba pokazivati strast i stvarati fanove.

Konferenciju u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski iskoristio je i gradonačelnik Milan Bandić kako bi najavio da će Grad Zagreb osnovati venture capital fond za ulaganja u startup projekte, kao i tehnološki park.

Gostovala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Ona se založila za veću zastupljenost žena u ICT sektoru pa i u startupima, kao i za poboljšanje školskog sustava tako da se uračuna velika brzina promjena u današnjem svijetu i poslovnim procesima.

Europski poslovni anđeli su održali i niz panela na kojima su dijelili svoja iskustva o ulaganjima u nove poslovne ideje. Neki od njih su isticali da se vode rigoroznim pravilima pri izboru kojem će timu pokloniti povjerenje i uložiti novac.

„Imam veliki broj zahtjeva raznih timova koji žele da uložim u njihov startup. Nemoguće je da ih sve saslušam i procijenim. Godišnje čujem barem 1000 ideja i to mi je limit, više od toga stvarno nije  fizički moguće. Važno je da startup napravi realan biznis plan, ali nekada se poduzetnici sami dovedu u zablude i možda i nisu ni svjesni sitnih laži koji govore sebi i drugima“, ocijenio je Britanac Peter Cowley, koji je dodao da obično ulaže u visoko obrazovane ljude.

Svoja pravila ima i Austrijanac Johann Hansmann. On doduše više ne prima nove startupe pod svoje okrilje, ali samo zbog činjenice da već brine za 45 startup projekata.

„Ako mi se ne svidi ideja i tim, vrlo vjerojatno neću prihvatiti suradnju. Bitno mi je da vidim i entuzijazam u ljudima koji mi predstavljaju svoju ideju. U prvom krugu s novim timom razgovaram puna dva sata. Jako mi je važno da procijenim tim jer je to najbitnije. Izvrstan tim može i loš plan popraviti, ali slab tim nikako ne može profitirati. Čak i ako je tim samo dobar, a ne i izvrstan teško da će uspjeti. Bonus je ako imaju dobar poslovni plan i dobar proizvod“, ocijenio je Hansmann.

Iz Lisinskog se otišlo i do svemira i Marsa na panelu o ulaganjima u startupe koji se bave proizvodima za istraživanje svemira. Iako ovom svemirskom utakmicom najviše vladaju veliki igrači poput NASA-e i Europske svemirske agencije i drugih velikih država, europski su poduzetnici otkrili da se mali poslovni projekti mogu razviti i na tom polju. Tome svjedoči i mađarsko-američka poduzetnica Esther Dyson koja je razvila startup NanoRacks koji nudi razvoj proizvoda i usluga za NASA-u i američku vladu, ali i za Njemačku svemirsku agenciju, kao i za druge jače svemirske programe.

„Najradije bih se umirovila na Marsa. To znači da smo konačno kolonizirali Crveni planet. Prvi korak prema tome je izgradnja baze na Marsu“ – poručila je Dyson.

Inače, nedavno je NASA objavila da poziva sve inovativne inženjere na izgradnju inovativnog rješenja poboljšanja svemirskog odijela za astronaute. Naime, NASA traži bolje rješenje za vršenje nužde u svemiru jer astronauti nekada trebaju i više dana provesti u odijelu. Prava prilika za inovativne startupe.

U međuvremenu, Zagreb Connect ide dalje – sve do proglašenja pobjednika u četvrtak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.