Na startup konferenciji Zagreb Connect gostovao je i Dov Moran, izumitelj USB sticka. Njegove flash memorijske kartice revolucionirale su prijenos podataka i zasjenile CD i DVD medije. Moran je osnovao tvrtku M-Systems još 1989. godine, a 2006. godine je kompaniju prodao San Disku za vrtoglavih 1,6 milijarde dolara. U Zagrebu je održao predavanje o startup sceni u Izraelu, koji se smatra startup nacijom jer se tamo godišnje pokrene više od 1400 startupa.

„To su samo službene brojke, u stvarnosti startupa u Izraelu ima sve više svake godine. Svatko želi pokrenuti startup, imamo kulturu poduzetništva i ulaganja. A na pomoći su nam brojni fondovi i ulagačke mogućnosti. Najbolja stvar što se mnoga ulaganja ne moraju vratiti ako projekt propadne, samo 20 posto je pokretač startupa dužan vratiti, a to je mnogima veliki poticaj i ne boje se neuspjeha. Neuspjeh je sastavni dio startup kulture. Od 1997. do 2015. godine uloženo je 33 milijarde dolara u tehnološke startupe u Izraelu, a prodano je preko 1000 startup projekata“, pojasnio je Moran dio razloga izraelskog uspjeha.

Kaže da nema formula za uspjeh i da je većinom teško predvidjeti tko će uspjeti, ali da treba ulagati u čim više startupa jer će neki polučiti velike uspjehe.

Poručio je da nije kasno ni za Hrvatsku.

„Ono što je od nas učinilo startup nacijom – vjerujem da se to može dogoditi i u Hrvatskoj. Do 1993. Izrael je imao jako malo hi-tech industrije, možda i manje nego danas Hrvatska. Nismo imali resurse, niti zemlju za poljoprivredu. Imamo pustinje. Za pokretanje nam je trebao novac, bez financiranja neće biti ni hi tech industrije ni u Hrvatskoj. No, novac koji daje država nije uvijek najbolji novac. Ali, i Hrvatska može dati neke poticaje i pokriti trošak kako bi potakla poduzetničku klimu“, zaključuje Moran.

Otkrio je i kako je došao na ideju kreiranja USB sticka.

“Točno se sjećam trenutka kada sam zavapio za takvim izumom. Išao sam na konferenciju u New York i trebao sam održati prezentaciju, ali večer prije nisam dobro zatvorio računalo i kad sam drugo jutro trebao početi moje računalo je bilo mrtvo. Stajao sam pred 200 ljudi i u glavi vrtio kako ću se izvući i što bi me moglo spasiti. Sretan sam jer sam imao priliku patentirati tu ideju, poručio je Moran, koji sada i sam ulaže u projekte preko svojeg ulagačkog fonda Grove Ventures.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.