Što je GIF? Punim imenom Graphics Interchange Format, GIF je slikovni format koji podržava animirane slike. A čemu služi GIF? Da ga stavimo barem na jednu društvenu mrežu i izazovemo puno pozitivnih reakcija!

Gif Me! Camera

Znamo da se tamo cijeni (lajka) originalnost, pa bi najbolje bilo da napravite nešto svoje, a ne da samo skidate tuđe radove s weba.

Ako nemate volje ni vremena za bavljenje videokodiranjem, možete ići prečicom  – i korištenjem mobilne aplikacije napraviti svoj prvi GIF.

Takvih aplikacija ima koliko god poželite, za sve platforme i tipove korisnika, a mi smo za početak izabrali jednu jako jednostavnu – Gif Me! Camera (besplatna za Android, dva dolara za iOS) – da bismo vam pokazali kako lako možete napraviti GIF.

Kad se u to uvjerite, brzo ćete se sami odvažiti za nešto naprednije.

Ovaj ekran dočekat će vas nakon instaliranja aplikacije. (Oglasi će vas pratiti i u ostatku Android aplikacije ako ne želite kupiti inačicu Pro. Znate već da u svijetu mobilnih aplikacija to tako funkcionira.) No tu se ionako ne morate dugo zadržati. Idemo dalje.

Ova je stranica zapravo glavna jer tu izabirete materijal od kojeg će biti napravljen vaš GIF. Možete na licu mjesta snimiti svoj videozapis (Camera), unijeti slijed fotografija pohranjenih u svojem mobitelu (Import) ili unijeti videozapis također iz svog mobitela (Video).

Preporučujemo vam da prije izbora materijala pritisnete na ikonicu zupčanika u gornjem desnom kutu ekrana da biste pogledali ili promijeniti postavke svog budućeg GIF-a jer ih kasnije nećete moći mijenjati.

U postavkama određujete maksimalni broj sličica od kojih će GIF biti sastavljen, njihov broj u sekundi, hoćete li koristiti vodeni žig aplikacije i još mnogo više-manje samorazumljivih opcija, o kojima ne morate razmišljati već u prvom korištenju, time ćete se baviti izrađujući svoj drugi, treći, dvadeseti GIF.

Pri izboru materijala za izradu GIF-a mi smo se odlučiti na snimanje videozapisa (pritisnuli smo ikona Camera) i otvorilo nam se sučelje mobitelske kamere. Pritiskom na crni krug u dnu ekrana započinjete snimanje videozapisa čije ste postavke prethodno odredili.

Odmah nakon snimanja pojavi se ekran u kojem je vaš GIF, koji možete dodatno uređivati. Pritiskom na ikonice u gornjem redu možete mijenjati svjetlinu/kontrast/gamu, preurediti raspored sličica, brzinu animacije, unijeti tekst po volji i urediti ga, staviti neku od ponuđenih naljepnica sa stripovskim napisima (Buum! i sl.) te postaviti okvir. U donjem redu na raspolaganju vam je nekoliko filtara.

Mi smo se odlučili za unos teksta…

… kojemu smo izabrali font…

… i boju.

Zavirili smo i u opciju premještanja redoslijeda sličica, ali tu nismo ništa dirali.

I evo gotovog GIF-a. Ako njime niste zadovoljni, izbrisat ćete ga pritiskom na simbol kante za smeće. Ako ga želite sačuvati i dijeliti, pritisnite na simbol strelice u desnom donjem kutu. Mi smo ovaj GIF odlučili sačuvati.

Za dijeljenje kreiranog GIF-a izravno iz aplikacije ovdje su ponuđeni e-mail, Facebook, WhatsApp i Hangouts, a možete i birati kojom ćete ga aplikacijom otvoriti pa se njime dalje igrati.

Misija završena! Idemo vidjeti što prijatelji kažu na naš GIF.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.