Milijuni građana Europske unije i državljana trećih zemalja svakodnevno prelaze unutarnje i vanjske državne granice. Prema podacima Europske komisije, u 2015. godini više od 50 milijuna posjetitelja koji nisu državljani zemalja EU posjetili su Uniju, što je više od 200 milijuna prijelaza vanjskih granica.

Osim tih redovitih tokova prijelaza, u 2015. godini samo su sukobi u Siriji i krize u drugim područjima izazvale 1,8 milijuna neregularnih prijelaza vanjskih granica Europe.

Tehnologija prepoznavanja lica izaziva zanimanja vlasti širom svijeta. U policiji Abu Dabija 250 patrolnih automobila u mogućnosti je čitati lica pri najvišim brzinama.

Japan je odlučio uvesti softver za prepoznavanje lica kao ključnu mjeru sigurnosti u zračnim lukama, posebice za predstojeće Ljetne olimpijske igre koje će se održati 2020. godine, kako bi se povećala sigurnost i spriječila infiltracija terorista u zemlju.

Njemački ministar unutarnjih poslova najavio je da će vlasti početi koristiti softver za prepoznavanje lica na željezničkim kolodvorima i zračnim lukama u cijeloj zemlji, kako bi identificirali osobe za koje sumnjaju da bi izvele terorističke aktivnosti.

Florin Hoinarescu

„Sve veća pozornost posvećuje se rješenjima prepoznavanja lica kako u Hrvatskoj tako i u drugim državama u regiji u kojima posluje Teamnet. To je prirodni proces, s obzirom da građani EU očekuju da kontrole osoba koje prelaze vanjske granice budu što učinkovitije, kako bi se što bolje odgovorilo na nove izazove kao što su terorizam, ilegalni useljenici i azilanti, čime se pridonosi unutarnjoj sigurnosti.

Predviđamo da će u sljedećih pet godina potreba za biometrijskim tehnološkim rješenjima zabilježiti značajan porast, s naglaskom upravo na prepoznavanje lica, što će doprinijeti višoj razini tehnološke podrške hrvatskim vlastima.

Iskustvo nam govori kako se radije koriste inovativni i pouzdani algoritmi ugrađeni u najnaprednija tehnološka rješenja kriznog upravljanja nego oprema za video nadzor“, kaže Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamnet Hrvatska d.o.o.

Teamnet Hrvatska inače nudi zainteresiranim organizacijama besplatan pristup tehnologiji prepoznavanja lica, kao i rješenja poput platforme za upravljanje krizama (Emergency & Crisis Management Suite) koja omogućava pronalaženje osumnjičenih u stvarnom vremenu, šalje upozorenje operateru i snagama sigurnosti stvarajući automatska upozorenja i reagirajući neovisno je li lice s popisa prepoznato od sustava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.