Imate li osjećaj da vas velike tehnološke kompanije guraju da čim češće nabavljate novije verzije smartfona? Osim što se jaki proizvođači natječu u uvođenju novih verzija modela svake godine, sada i jedan poznati brend softvera traži da koristite novije mobitele. Globalno popularni chat servis WhatsApp objavio je da krajem godine prestaje podržavati starije mobitele i operativne sustave koji nisu kompatibilni s najnovijom paletom njihovih usluga.

Ove je godine WhatsApp dosta proširivao svoj raspon usluga kako bi ponudio puno više od mogućnosti samo tekstualnih poruka. To uključuje glasovne pozive, video pozive, zaštićeno chatanje, podršku za stilove tekstova… Neke od tih usluga ne funkcioniraju na starijim verzijama smartfona. U WhatsAppu su očito procijenili da im se ne isplati trošiti vrijeme na dorađivanje softvera za sve postojeće verzije, nego se žele fokusirati na poboljšavanje svojih usluga za one uređaje koji mogu koristiti sve njihove dodatke.

Tako WhatsApp odbacuje najmanje jednu generaciju iPhonea (3GS), ali prestaje davati podršku i za Appleov operativni sustav iOS 6, pa bi i mobiteli iPhone 4, iPhone 4s i iPhone 5 mogli imati problema s WhatsAppom ako već nisu prešli na verziju iOS 7.

Gasi se i podrška za niz Android mobitela, sve one koji koriste starije verzije softvera 2.1 i 2.2, te one smartfone koji koriste Windows Phone 7. BlackBerry OS sustav, te uređaji Blackberry 10, Nokia S40 i Nokia Symbian S60 će izgubiti podršku u lipnju sljedeće godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.