Pomislili biste da su digitalne verzije knjiga puno jeftinije od klasičnih print izdanja, no to često nije slučaj. Korisnici e-čitača  znaju se susresti ne samo s gotovo izjednačenim cijenama, nego ima slučajeva i da je digitalna verzija skuplja od papirnate verzije.

No, u pomoć bi mogla stići Europska unija, barem za svoj dio teritorija. U potezu koji podsjeća na borbu bruxelleskih činovnika protiv razmahanih troškova telefoniranja i surfanja u roamingu, EU kreće u akciju sniženja cijena e-izdanja sadržaja.

Europska unija želi na digitalne knjige i novine primijeniti ista porezna pravila koja vrijede i za print verzije knjiga i novina.

Tako je Europska komisija u četvrtak predložila nacrt po kojem bi elektroničke publikacije mogle također dobiti sniženu stopu PDV-a, kao što to već godinama postoji za novine i knjige u nekim zemljama članicama (slična verzija primjenjuje se i u Hrvatskoj).

No, ova odluka Europske komisije ne bi bila obvezujuća za zemlje članice.

Elektroničke publikacije u Europskoj uniji imaju 5 posto udjela, ali se procjenjuje da će dosegnuti 20 posto do 2021. godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.