Dronovi su posljednjih nekoliko godina doživjeli veliki procvat. Laka dostupnost i povoljne cijene ubrzale su broj civilnih  korištenja ovih letjelica. I u Hrvatskoj su dronovi popularni i procjenjuje se da je početkom 2016. već bilo preko 5000 dronova. Zakoni i pravna regulativa kaska za ovim trendom i u razvijenim zemljama pa nije čudo da se sve češće prijavljuju i incidenti vezani uz dronove. Od ulijetanja zastave na nogometni teren, preko susjedskih svađa pa sve do terorističkih prijetnji, sve su to incidenti koji zabrinjavaju i javnost i sigurnosne službe. Mnogi aerodromi poduzimaju mjere kako bi se zaštitili od upada neautoriziranih dronova. Donosimo vam pregled najučinkovitijih načina za zaustavljanje potencijalno opasnih dronova u letu.

Orlovi

Jedan od prvih organiziranih načina rješavanja prijetnje dronova pokrenula je nizozemska policija. Radi se o nepopularnom rješenju koji mnogi kritiziraju, ali Nizozemci su ipak krenuli obučavati orlove u rušenju dronova. Tvrde da orlovi imaju otporne noge i kandže i da se pritom ne ozljeđuju. Uhvaćeni dronovi nisu takve sreće.

Dron pištolj – DroneGun

No, rješenje koje bi moglo biti najbolje je – pištolj za dronove. Iako zvuči dramatično ovo rješenje je zapravo vrlo praktično i opasnost od oštećenja smanjuje na najmanju moguću mjeru. Naime, ne radi se o nekoj klasičnoj verziji pištolja koja koristi metke ili druge projektile kako bi se fizički raznijela meta. DroneGun američko-australske tvrtke DroneShield je futuristička oprema koja može onesposobiti dron na udaljenostima i do 2 kilometra.

Ovo ‘oružje’ teško šest kilograma koristi tehnologiju ometanja signala na velikom spektru frekvencija. Također, ima i tehnologiju blokiranja GPS signala. Tako DroneGun preuzima kontrolu nad sumnjivim dronom te ga prisilno, ali sigurno spušta na zemlju. Smanjuje se mogućnost štete i omogućuje kontrolirano uklanjanje eksploziva ili nekog drugog potencijalno opasnog tereta. Uređaj još nije dobio dozvolu za civilno korištenje.

Dron puška – DroneDefender

Još jedna dron pištolj/puška varijanta. No, dok DroneGun podsjeća na ručni minobacač, DroneDefender ima neobičniji izgled i umjesto cijevi ima – nazubljenu antenu. Razvija ga tvrtka Battelle i funkcionira na isti način kao i DroneGun. No, Battelleova verzija ipak ima skromniji domet – preuzet će kontrolu nad potencijalno opasnim dronom na udaljenosti do 400 metara.

DroneDefender zasad smiju koristiti samo određene tajne službe.

Izbacivač mreža: zemlja – zrak

Engleski startup SkyWall ima drugačiju tehniku zaustavljanja dronova. Koristeći sofisticiranu tehnologiju digitalnog nišanjenja, njihov dron top ispaljuje kapsulu s mrežom koja hvata dron.

Skywall

Ni na ovaj način se ne oštećuje dron jer se osim mreže lansira i padobran, koji ulovljeni dron sigurno spušta na tlo. Domet je tridesetak metara.

Njihov SkyWall 100 prošlog je mjeseca iskorišten za zaštitu američkog predsjednika Obame prilikom posjeta Berlinu.

Izbacivač mreža: zrak – zrak

Hvatanje drona mrežom razvija i američka tvrtka Theiss, no oni svoje rješenje ne baziraju na ispaljivanju s tla, nego iz – zraka. Excipio ne treba čekati da se dron pojavi u dometu jer je riječ o dronu koji zaustavlja druge dronove. Opremljen je kamerom i može ga se navigirati da presretne drugi dron i na njega ispali mrežu. No, ovdje nema zaštitnog padobrana i uhvaćeni dron će pasti poput kamena.

Excipio ima i mogućnost šlepanja uhvaćenog drona tako da ostane povezan s mrežom nakon ispaljivanja. Razvija se i varijanta da se izbacivanjem mreže iz zraka može uhvatiti i čovjek bjegunac na tlu ili čak automobil.

Hakiranje drona

Američka tvrtka SkySafe uspjela je prikupiti više od 3 milijuna dolara investicija za razvoj antidron tehnologije. SkySafe može hakirati i oteti odmetnuti dron i spustiti ga sigurno na zemlju.

U tome nisu jedini: poljska tvrtka obratnog naziva SafeSky razvija sustav detekcije i neutralizacije dronova.

Dronova ‘zraka smrti’

Ovo će biti vjerojatno najveći sustav zaustavljanja dronova i više prelazi u vojnički dio spektra.

“Death Ray” dron sustav je rješenje iz Velike Britanije i nije namijenjeno za lov, nego je više obrambeni sustav osjetljivih lokacija. Ovo je prvi svjetski potpuno integrirani protudronski sustav, namijenjen za otkrivanje, praćenje i ometanje sumnjivih dronova. Trenutno je u izradi, a procjenjuje se da će imati domet više od 8 kilometara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.