Google Latitude je jedna od mojih omiljenih mobilnih aplikacija/usluga ikad. Pomogla mi je da se kolega i ja nađemo u Barceloni, u nama nepoznatom kafiću, nakon što smo ondje doputovali s različitih strana (on s Vipom, ja s HT-om – na Mobile World Congress). Pomogla mi je da svog sina daljinski navigiram da nađe sportsku dvoranu u djelu grada gdje nikad nije bio. Pomogla je mojoj ženi da zna kada dolazim na ručak. Ja sam se više puta bolje osjećao jer posve je drugi osjećaj kada se idete naći s nekim – i u svakoj sekundi točno znate gdje je ta osoba, i ona znate gdje ste vi, i oboje na mapi vidite gdje je tko i kada će doći na odredište.

A onda je sve to propalo, jer Google je odlučio Latitude utopiti u neku drugu uslugu, kako bi ju učinio popularnijom. Naravno da ta usluga – društvena mreža Google+ – nikad nije postala popularna, ali zato je Latitude gotovo pa zaboravljen.

Raznorazne aplikacije pokušale su zauzeti njegovo mjesto – s različitim uspjehom – i omogućiti da se dvije (ili više osoba) međusobno prate na mapi, nađu ili naprosto da jedna osoba zna gdje je druga. Potražite li takvu aplikaciju, naći ćete na barem desetak sličnih – a da su svijetu potrebne, pokazuje i to da se mnoge plaćaju, i svejedno su popularne. Nažalost, nijedna nije toliko jednostavna i sveprisutna kao Google Latitude.

Na koncu je to shvatio i Google: funkcionalnost Latitudea je donekle uskrsnuo u Google Kartama, a sada je predstavio novu aplikaciju koja nudi njegove ključne prednosti, uključujući onu ključnu: jednostavnost uporabe.

Trusted Contacts

Dijeljenje lokacije

Nova aplikacija se zove Trusted Contacts. Danas je predstavljena i može se preuzeti za Android, a ako ju želite za iOS možete se prijaviti ovdje i Google će vam dojaviti kada bude spremna za preuzimanje.

Glavna zamisao aplikacije je da nitko ne može pratiti nikoga i nikada, osim onoga tko želi da ga određena osoba prati – i samo onda kada želi da ga/ju se prati.

Nakon instalacije, prvo ćete odabrati tko su Trusted Contacts – osobe s kojima želite podijeliti svoju lokaciju. To može biti najbliža rodbina, ljubavnik/ca, prijatelj, kolega… Bitno je da u svakom trenutku možete izbaciti ili ubaciti nekog u taj povjerljivi krug: ako se primjerice spremate na poslovni put s kolegama, možete ih ubaciti u Trusted Contacts i po povratku kući – izbaciti.

Te osobe koje ste pripustili u krug povjerljivih zatim mogu pratiti gdje se nalazite.

Međutim, to ne radi non-stop, 0-24, jer bi to začas iscrpilo bateriju mobitela. Uslugu praćenja ćete pokrenuti ili vi – i tada će svi vaši Trusted Contacts moći pratiti gdje ste, iz sekunde u sekundu (u realnom vremenu, kako se to „stručno“ kaže) – ili će ju pokrenuti vaši kontakti od povjerenja, kada požele znati gdje ste. Kada pokažu tu želju, dobit ćete poruku o tome. Tada možete odbiti da vas se prati (jer tog trenutka baš ne želite da se zna gdje ste: radite nešto povjerljivo) ili možete prihvatiti.

Aplikacija je dovoljno „pametna“ da je predvidjela sve mogućnosti između. Ako vam je baterija na izdisaju, obavijestit će vašeg „anđela čuvara“ o tome. Ako vam je mobitel isključen, znat će. Ako pak uopće ne odgovorite na zahtjev vašeg kontakta od povjerenja – nakon pet minuta će se praćenje automatski uključiti.

Onaj tko vas želi pratiti ne mora imati Android mobitel – može poslati zahtjev za praćenjem iz web preglednika, na bilo kojem računalu ili smartfonu, i pratiti vas preko njega. (Ovo je jedini način da Trusted Contacts koristite na starijim Android uređajima, jer aplikacija radi samo na KitKat ili novijoj verziji Androida.)

Naravno, aplikaciju možete koristiti kao dvije ravnopravne strane – kao u slučaju iz uvoda ovog teksta, gdje su se dva novinara naprosto željela znati gdje je onaj drugi da se lakše nađu.

Trusted Contacts

Trusted Contacts je izašao danas. Bilo je vremena samo za prve dojmove, ali oni su vrlo pozitivni: rekao bih da je aplikacija pogodila svoj cilj – na jednostavan način omogućuje da se u određenim situacijama osjećate bolje – znajući gdje je osoba za koju vam je bitno da znate gdje je, i/ili da ta (ili neka druga osoba) zna gdje ste vi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.