Nakon što su se pojavile vrlo ozbiljne sumnje da je podmetanje lažnih vijesti utjecalo na ishod američkih predsjedničkih izvora, i nakon što su im rat objavili oni u koje se najviše upire prstom zbog širenja lažnih vijesti – Facebook i Google – pojavilo se i prvo ozbiljnije istraživanje o tome koliko ljudi vjeruju lažnim vijestima.

Rezultati se, blago rečeno, šokantni. Čak 75 posto od ispitanih 3.076 odraslih Amerikanaca (uvjet je bio da su upoznati s fenomenom lažnih vijesti) uopće nije pokazalo da zna razlikovati lažne vijesti od istinskih.

Taj postotak raste čak do 84% kod poklonika Republikanaca (da, to je partija Donalda Trumpa) dok su glasači demokrata svjesniji istine: prepoznaje ju 71%.

Srećom, većina lažnih vijesti prošla je nezamijećeno: jedinu koju je (prije ispitivanja) zamijetilo više od 20% ispitanika bila je priča o tome kako je agent FBI-ja ubio suprugu i sebe zato što su preko njega „procurili“ privatni e-mailovi Hillary Clinton.

S druge strane, rekordnih 81% ispitanika povjerovalo je u izmišljotinu kako je generalni direktor FBI-ja ispred svoje kuće postavio metalnu ploču s reklamom za Trumpa.

Istraživanje je proveo Ipsos Plus za BuzzFeed, a detalji o njemu su dostupni ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.