Video je već neko vrijeme sve češći gost na društvenim mrežama, a ove je godine doživio pravi procvat na društvenim mrežama. Facebook, Instagram, Snapchat… samo su neki od najpopularnijih servisa na kojima je sve važnije uploadati video ako želite da vas primijete. Procjenjuje se da će do 2019. godine čak 80 posto online sadržaja biti u – videu.

Paralelno s tim doživljavamo i uspon tehnologije virtualne stvarnosti (VR) i videa snimljenog u 360 stupnjeva. Facebook i YouTube podržavaju objave u 360 stupnjeva i pozivaju korisnike da se prepuste kreativnosti. U takvom okruženju vidimo i sve više uređaja koji podržavaju snimanje videa u 360 stupnjeva, a počeli smo dobivati i prve potrošačke specijalizirane 360 kamere. Jedna od njih je Samsungov Gear 360, koju smo imali prilike testirali.

Samsungova je kamera primjer prekrasnog dizajna i zanimljivih mogućnosti, no ima i svojih ograničenja. Samsung je među prvim velikim proizvođačima koji se uključio u proizvodnju specijaliziranih 360 kamera, što je najavljeno još u veljači na sajmu MWC u Barceloni. S obzirom na to da Samsung već ima i svoj uređaj za reprodukciju VR (virtual reality) sadržaja – Samsung Gear VR – logično je da su Korejci na tržište izbacili i uređaj koji omogućava snimanje sadržaja kojeg možete gledati i u VR okruženju.

Najveća mana ove kamere je što je ograničena na isključivo Samsungove gadgete. Takva koncepcija je uvelike stvar prošlosti. Nema ništa lošeg u tome što ćete ovom kamerom snimiti sadržaje uz pomoć Samsungovih mobitela, koje ćete gledati na Samsungovoj VR kacigi – ali golema je mana što ova kamera neće moći surađivati s iPhoneom, niti s ostalim Android uređajima; raditi će isključivo s novijim Samsungovim flagship smartfonima – S6 i S7 te njihovim edge verzijama (glavni partner je trebao biti Note 7, ali znamo što se dogodilo s njim)…

Dizajn

S druge strane, lako je zaljubiti se na prvi pogled na ovu simpatičnu kamericu. Dizajn je doista prekrasan i elegantan. Gear 360 je simpatična bijela okrugla kamera s dvije širokokutne leće na suprotnim stranama koje podsjećaju na dva velika oka. Sferična kamerica dolazi s malenim nožicama, no da biste je bolje koristili važno je da uložite u već stalak – tripod ili monopod, jer jedino tako ćete iskoristiti njen puni potencijal.

Otporna je na prašinu, a i malo kiše ili vode joj neće naštetiti (IP5 standard), ali lako biste je mogli oštetiti ako ne pazite pri korištenju. Tri male nožice nisu fiksne, nego se pomiču prema sredini i zbog toga se lako može dogoditi da vam uređaj ispadne iz ruku. Stoga, pazite ako kameru nosite u rukama dok snimate. Stalak će vam osim za očuvanje dobro doći i za stabiliziranje videa.

Specifikacije

Svaka leća može neovisno snimati 195 stupnjeva širokokutnog polja ili 360 stupnjeva kada se koriste simultano. Objektivi imaju otvor blende f/2.0, što bi u teoriji trebalo biti dobro i u uvjetima slabijeg osvjetljenja, ali kada smo kameru testirali u noćnim uvjetima uočljivo je da bez boljeg osvjetljenja nema ni boljeg rezultata na snimkama. Noćne video snimke adventa dobile su i primjetnu količinu zrnatosti. Jedna leća je prednja, a jedna stražnja, no to baš nećete lako razlikovati.

Prednja je ona koja je bliža malenom LCD ekranu na kojem možete pratiti u kojem ste načinu snimanja (video, foto, video loop ili time-lapse), no bolje ćete pratiti što snimate ako pratite Gear 360 aplikaciju na mobitelu.

Također, svaka leća koja je u tom trenutku aktivna otkrivat će to i svjetlom, kao što to rade video kamere dok snimaju. Pored svake leće je i rupica-mikrofon, a pored stražnje je i maleni zvučnik.

Gear 360 ima tri gumba na sebi; s jedne strane su gumb za uključivanje i za povratak u izbornik, te gumb za Bluetooth i izbornik, a s druge je otvor za bateriju koja se može izvlačiti (1350 mAh) pa je dobro da uložite u dvije baterije. Tu su i utor za microSD karticu (do 128 GB), te utor za micro USB. Na vrhu je gumb kojim možete snimati. Snimanje je još praktičnije kad njime upravljate sa smartfona, preko aplikacije Gear 360.

Video i fotografije

Kamera snima gotovo u 4K razlučivosti (3.840*1.920 piksela) kada obje rade zajedno, a kada snima samo jedna – video ima razlučivost od 2.560*1.440. Treba računati da nećete dobiti istu kvalitetu kao standardni 4K video na koji se sve više navikavamo jer u ovom slučaju pikseli se rašire po svih 360 stupnjeva. To znači da vjerojatno i vaš mobitel može snimiti kvalitetniji video – ali dakako ne u rasponu od 360 stupnjeva.

Fotografije se snimaju 15-megapikselnim senzorima i one će većinom biti u rangu s onima koje snimate mobitelom, pogotovo ako snimate po danu. Koristeći Samsungovu aplikaciju jednostavno ćete jednim klikom uspjeti spojiti fotografiju (stitching).

Nažalost, stitching (spajanje snimki snimljenih prednjim i stražnjim objektivom) ne radi uvijek savršeno

Kameru možete koristiti i samostalno, bez mobitela. Zato i ima gumb za snimanje – no u praksi preporučujemo snimanje uz mobitel kad god je to moguće, najviše zato što tako možete uživo pratiti što točno snimate. Aplikacija daje odličan live preview kadra koji snimate.

Također, puno je jednostavnije i točnije birati funkcije kroz aplikaciju, hoćete li snimati jednom lećom ili objema, prebacivati između snimanja fotografije, videa, time-lapsea ili video loopa. Pogotovo ako se radi o finijim detaljima poput namještanja kojom brzinom će se okidati fotografiju u time-lapseu

Snimanje

Naše noćno snimanje adventa u Zagrebu otkrilo je još nekoliko zlatnih pravila. Gear 360 voli biti blizu akcije; ako snimate predaleko od zanimljivih događanja, nećete uhvatiti akciju i dobiti ćete manje efektan video. Najbolje je kameru smjestiti u središte zbivanja. Treba paziti da to opet ne bude i preblizu; računajte na barem pola metra ili metar slobodnog prostora.

Nadamo se da će Samsung za sljedeće verzije planirati i malo čvršći dizajn jer koristeći ovakvu kameru u gužvi stalno strepite hoće li vam ispasti ili će je netko u prolazu srušiti. Još jedan razlog za korištenje aplikacije je i varijanta kada želite ne biti u kadru. Samo kroz aplikaciju to možete pratiti. To je zahtjevan zadatak ako pritom želite koristiti obje kamere istovremeno. Nije neizvedivo, ali za taj rezultat trebate se malo odmaknuti od kamere pa je to još jedan dobar razlog za ulaganje u klasičan stalak. Preporučamo snimanje kraćih videa jer bi vam dulji video mogao zakomplicirati dijeljenje videa: ovaj naš donji primjer je za 17 sekundi „požderao“ 65 MB.

Za prebacivanje fotografije neće vam trebati puno vremena; trebao bi se transferirati u pet sekundi, no video je dakako kompliciraniji. Za jednu minutu videa trebat će vam više od tri minute.

Najlakše je dijeliti fotografije dalje s mobitela. Možete video direktno objaviti na Facebooku, a za to isto možete iskoristiti Gear 360 aplikaciju. Prebacivanje datoteka na računalo vam neće puno pomoći, (osim ako to ne želite iskoristiti za izradu rezervne kopije). Naime, Facebook i YouTube ih neće prepoznati kao datoteke u 360 stupnjeva. No, ako ih dijelite iz aplikacije nećete imati većih problema, osim ako ne snimite dulji video kojem će dugo trebati za upload.  Ako snimite video dulji od 5 minuta, transfer videa na mobitel može potrajati dulje od 10 pa i 20 minuta. Snimke ne možete prebacivati dok se puni baterija kamere. Upload datoteka na Facebook će također biti kompliciranije i dugotrajnije ako se radi o duljem videu.

Ako planirate više toga snimati, dobro je imati i rezervnu bateriju.

Opći dojam

Koristiti Gear 360 većinom je bilo ugodno i zabavno iskustvo. Kameru je jednostavno koristiti i to joj je veliki plus. No, čini nam se da je ipak više namijenjena eksperimentiranju nego ozbiljnom snimanju u 360 stupnjeva. Za to će trebati nadogradnja i bolja kvaliteta videa i spajanja fotografija.

Aplikacija je jednostavna za korištenje, ali zna doživjeti „žutu minutu“ i zamrznuti s, ili se izgubi veza s kamerom što zna biti frustrirajuće, pogotovo ako rezultira propuštanjem bitnog trenutka.

Unatoč prelijepom dizajnu čini nam se da je cijena ipak previsoka, pogotovo što biste lako mogli i oštetiti kameru ako vam ispadne prilikom snimanja iz ruke.

Dobar pokušaj Samsunga u pravom smjeru.


+

  • Dizajn za prste polizati
  • Jednostavnost uporabe
  • Otpornost na vodu i prašinu
  • Nema ozbiljnu konkurenciju
  • Dobra aplikacija

  • Radi samo s Galaxyjem S6/7
  • Teško ju je držati u ruci
  • Stitching radi traljavo
  • Video bi trebao biti kvalitetniji
  • Cijena

25 MP

4K video

2.799 kuna

Smartson

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.