Digitalni asistenti, kao što su iPhoneov Siri, Amazonov Alexa ili Google Home, troše prilično struje samo zato da bi uvijek bili pripravni da smjesta reagiraju na svaku vašu glasovnu naredbu. To i nije toliki problem za kućne uređaje, ali itekako skraćuje rad na baterije.

Vesper je bostonski startup izrastao sa University of Michigan koji je riješio taj problem: njegov piezoelektrični mikrofon VM1010 koristi nanotehnologiju MEMS kako bi kreirao električnu energiju iz – zvučnih valova, onih istih zbog kojih postoji, da bi ih slušao.

VM1010 „spava“ i praktički ne troši energiju, sve dok ne čuje – ljudski glas. Ni tada se ne „probudi“ do kraja, sve dok ne čuje „ključnu riječ“, programiranu za buđenje – kod Androida uređaja i Google Homea to je obično „OK, Google“. Koju milisekundu kasnije, spreman je za slušanje naredbi.

Uz sve to, Vesperov sustav je i otporan na prašinu, vodu…

VM1010 je toliko minijaturan da pored njega vrh obične olovke djeluje golem

Vesper je danas osigurao investiciju od 15 milijuna dolara od grupe investitora među kojima se našao i Amazon. „Vidimo potencijal primjene Vesperove tehnologije na nov način za Alexu, primjerice ondje gdje bi vlaga i nečistoća inače onemogućavale mikrofone“, izjavio je Steve Rabuchin, dopredsjednik Amazona zadužen za Alexu.

Dok Google tek pušta na tržište svog digitalnog asistenta Home, čini se da Amazon priprema teren da njegovi istovrsni uređaji iskorače iz kuće…

Vesperovi mikrofoni opremljeni su audio zoom tehnologijom koja eliminira okolnu buku i koncentrira se samo na određene frekvencije – primjerice, na koncertu će „čuti“ samo glazbenike i ignorirati publiku

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.