Moram vam nešto priznati. Ovo je prvi pametni telefon kineskog proizvođača koji sam ikad koristila. Iako znam da se većina mobilnih uređaja tamo proizvodi, dosad nisam bila posve imuna na predrasudu da je riječ o ružnim uređajima prosječnih mogućnosti. Donekle su za to krivi sami kineski proizvođači jer su nama u Europu dugo slali uglavnom takve uređaje, a sebi ostavljali bolje. No onda sam u ruke dobila Honor 8.

Dizajn i performanse

Honor 8, najnoviji model brenda Honor (iza kojeg se krije Huawei), već se svojim izgledom izdvaja iz mase i zasigurno je jedan od najljepših telefona na tržištu. Dobila sam ga u crnoj varijanti (Midnight Black), a postoji još u plavoj i bijeloj. Dobro je izrađen, kompaktan i iznimno gladak jer su mu obje strane unutar metalnog okvira staklene, svi bridovi zaobljeni, a tipke ima samo na jednom boku. Zbog toga je i jako klizav u ruci i na imalo kosoj podlozi, tako da ćete ga morati smjestiti u nekakvu navlaku. Što je prava šteta budući da je upravo stražnja strana jedna od njegovih posebnosti.

Naime, izrađena je od 15 slojeva stakla i lomi svjetlost u dugačkim zrakama ‒ vrlo atraktivan efekt koji je teško predočiti fotografijama. Na svjetlu se, doduše, vide i mnogobrojni otisci prstiju i sitne ogrebotine, što će iznervirati higijeničare među nama.

LTPS ekran dijagonale 5,2 inča s 423 piksela po inču i full HD razlučivošću sasvim je dobar, samo što je senzor za automatsko podešavanje svjetline ekrana neprecizan, pa nemojte koristiti automatske postavke. Ugodno je iznenađenje što je među postavkama prikaza i opcija filtriranja plavog svjetla, a temperaturu boja na ekranu možemo i sami precizno podesiti.

Stražnja strana uređaja otkriva i druge inovativne značajke Honora 8, prije svega dvije kamere od 12 megapiksela. Jedna je s crno-bijelim senzorom za detalje, a druga u boji i ne rade odvojeno nego samo u paru.

Na poleđini je također, na mjestu gdje inače nalazimo senzor kamere, čitač otiska prsta koji je zapravo puno više od toga ‒ multifunkcijska tipka pomoću koje, između ostalog, možete vrlo intuitivno i praktično pregledavati fotografije iz albuma, doći do statusa telefona (ono što inače radite povlačenjem s gornjeg ruba i za što vam treba druga ruka) i odgovoriti na poziv.

Čitač otiska prsta brz je i navodno korištenjem postaje sve brži, a i sam je telefon brz u svim radnjama, o tome nema rasprave.  Za to zasluge idu 8-jezgrenom procesoru Kirin 950, koji je poduprt i5 koprocesorom i radnom memorijom od sasvim komotna 4 GB. Stoga je nepotreban i iritantan (u teoriji koristan) alat Čistač memorije, koji neprestano tužaka aplikacije („Pronađena je energetski zahtjevna aplikacija“) ako ih ne zaštitite od njega. Memorije za pohranu je 32 GB i još je tu utor za microSD karticu.

Mogućnosti povezivanja u skladu su s očekivanjima, podržava i Wi-Fi veze korištenjem obaju frekvencijskih pojasa (2,4 GHz/ 5 GHz), s brzinom od najviše 150 Mb/s.

Baterija? Nemojte se brinuti što nema više od 3000 mAh jer sam provjerila tvrdnju proizvođača i originalnim punjačem za 30 minuta napunila 50 posto baterije. Usput si i uštedjela još par sekundi budući da je ugrađen simetričan USB konektor najnovijeg, C-tipa, pa ne možete promašiti stranu priključujući ga. Također, obzirom na tip i razlučivost, ekran ne bi trebao biti veliki potrošač baterije.

Softver i sučelje

Eh, sučelje… Godinama već uvjeravamo proizvođače da se manje trude i upakiraju u svoj telefon goli Android, umjesto da guraju svoja „inovativna“ sučelja. Ovdje sam se nažalost upoznala sa sučeljem Emotion u verziji 4.1 (Android je u verziji 6.0), koji je povrijedio moje emocije, prije svega jer mi je uskratio ladicu za aplikacije (moramo ih loviti po sučelju ili sami rasporediti u mape) i zakomplicirao statusnu traku podijelivši je na Obavijesti i Prečaci, da spomenem samo najveće zamjerke. Predinstaliranih nepotrebnih aplikacija (kao što je Opera, preglednik koji sam obožavala ‒ prije 10 godina) i dječjih igara čak i nema previše.

Kamere i zvuk

Kad vidite dvije kamere, očekujete spektakl, ali mi prosječni fotografi dobivamo „samo“ jako dobre fotografije (i videozapise). Detalji su sačuvani i nema previše šuma, jedino su boje mrvicu više zasićene. Dobro je što su pri snimanju videozapisa i fotografija odvojene postavke za profesionalce i amatere jer amatere tako nema što zbunjivati, dok profesionalci mogu izvući najbolje iz nazivno (za mobitele) moćnih kamera.

Ponuda filtara je raskošna,  a najzanimljiviji su Ljepota (koja ti fino popegla ten, probala sam) i Dobra hrana, očito namijenjeni gorljivim korisnicima društvenih mreža. Njih će, uz prednju kameru od čak 8 MP, razveseliti i zaista praktično fotografiranje pritiskom na stražnju multifunkcijsku tipku, idealno za selfieje. (Da se mene pita, okidač kamere uvijek bi bio fizička tipka.)

Šteta je jedino što lijepa multimedijalna priča nije zaokružena malo boljim zvučnicima. Honor 8 ima tek jedan, i to ispodprosječan.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Mada nije jedan od najboljih telefona današnjice, Honor 8 ima mnoge vrhunske karakteristike i zavidne performanse, a sa svojom konkurencijom u najvišoj klasi borit će se prije svega malo povoljnijom cijenom. Dizajnom, brzinom i mogućnostima kamere odlično pogađa svoju ciljnu skupinu, mlade ljude od 15 do 35 godina koji žele biti primijećeni i u virtualnom i u analognom svijetu.

+

  • brzina rada
  • multifunkcijska tipka
  • kamere

  • zvučnik
  • sučelje

5,2″

1080*1920

4 GB

32 GB, SD

12/12/8 MP

1080p video

153 g

7,5 mm

3000 mAh

nezamjenjiva

3.499 kuna

Honor

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.