Skype je još 2014. uveo mogućnost koja neodoljivo podsjeća na Zvjezdane staze (i njihov Univerzalni prevoditelj): od tada je moguće da dvije osobe razgovaraju – svaka na svom jeziku, a Skype im simultano prevodi.

U međuvremenu je ta mogućnost „peglana“ i poboljšavana na razne načine. Ispočetka je nudila samo prijevod s engleskog na španjolski (i obratno) ali otada se spisak podržanih jezika proširio na francuski, njemački, talijanski, kineski, portugalski i arapski te (od pretprošlog mjeseca) ruski. („Mali“ jezici kao što je hrvatski još nisu podržani, iako je ispočetka najavljivano da će Skype Translator raditi sa 40 jezika.)

Od prošlog vikenda, uvedeno je još nešto novo: sada se može nazvati sa Skypea bilo koji broj – u „normalnoj“ fiksnoj ili mobilnoj mreži – i Skype će automatski prevoditi što govorite. Da bi to bilo moguće, morate se (besplatno) registrirati na Windows Insider Program, koristiti najnoviji Skype Preview (zasad samo za PC) te – ako želite zvati „obične brojeve“ – kupiti nešto Skype kredita. U ovom posljednjem slučaju, sugovornik će najprije čuti najavu (na svom jeziku) kako će se razgovor strojno prevesti.

Iza Skypeovog prevoditeljskog umijeća zapravo stoji Microsoft Translator, koji također nudi novu mogućnost: od danas, može prevesti (na Windows PC-u, Android ili iOS uređajima) uživo izgovorene riječi: ispisat će vam na ekranu prijevod onoga što osoba pored vas govori uživo. Kako to izgleda, pogledajte u donjem videu, ali prije toga – dobra vijest: ova mogućnost radi i s hrvatskim jezikom!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.