Nakon što je početkom godine Netflix proširio svoju ponudu na više od stotinu država, danas je taj potez kopirao i Amazon Prime Video, drugi najpopularniji (američki i svjetski) servis za gledanje filmova i TV serija preko interneta. Hrvatska je jedna od 242 (da, dvjesto četrdeset i dvije) zemlje u kojima se nudi ta usluga koja je do jučer bila prisutna u samo 19 zemalja.

Amazon Prime Video je novija i manje popularna usluga od Netflixa; stoga joj nije preostalo drugo doli da ponudi niže cijene – u Hrvatskoj je prvi tjedan besplatan, a nakon toga usluga košta samo 2,99 € mjesečno (prvih šest mjeseci, a zatim 5,99 mjesečno – i to je jeftinije od Netflixa) – kao i tehnološki naprednije mogućnosti (download za offline gledanje je dostupno, za razliku od Netflixa koju je tu mogućnost uveo tek nedavno).

Naravno, kod ovakvih usluga najvažniji je – sadržaj (content is the king!). Netflix je na matičnom tržištu tu još uvijek neprijeporni broj jedan, jer ima najbogatiji katalog filmova i serija te najjaču vlastitu produkciju (premda ga u ovom posljednjem Amazon ubrzano sustiže). Međutim, u Hrvatskoj je situacija – obratna! Naime, zbog komplikacija oko autorskih prava mnogi Netflixovi hitovi nisu dostupni u Europi, pa ni kod nas. Amazon je pak kod nas ponudio praktički sve što ima (kako je to legalno riješio, ne znamo – iskreno, nije nas previše ni briga).

U Hrvatskoj tako možemo gledati The Grand Tour, neslužbeni nastavak megapopularnog Top Geara (koji je nedavno Igri prijestolja preoteo titulu najpiratiziranije serije ikad) te Amazonove vlastite hit-serije kao što je The Man in the High Castle (intrigantni SF o Americi nakon 2. svjetskog rata, u kojem su pobijedili Nijemci i okupirali SAD; ekranizacija najcjenjenijeg djela Philipa K. Dicka, čiji su romani već ekranizirani u kultne filmove Blade Runner, Minority Report, Total Recall, Paycheck…), kontroverzna serija o hakerima Mr. Robot ili Mozart in the Jungle u kojem glumi Gael Garcia Bernal, a uskoro će im se pridružiti prva serija koju potpisuje – Woody Allen.

Još jedna dobra vijest je da je Amazon Prime Video dostupan ne samo preko web preglednika – na adresi PrimeVideo.com – te preko Android i iOS aplikacije nego i preko popularnih Smart TV platforma (Samsung, LG, Panasonic…) kao i igraćih konzola (PS4, Xbox…).

To su bile dobre vijesti, ali ima i jedna loša – apsolutno ništa što se nudi nije prevedeno na hrvatski. Hoće li ikad išta biti? O tome nema nikakve informacije, ali – sumnjamo da će većina sadržaja biti prevedena; možemo se samo nadati da će najpopularnije serije i pokoji film imati titl na hrvatskom (tako je i s Netflixom).

Svejedno, naš prvi dojam je prilično dobar: nova usluga na više načina nadmašuje Netflix – ponajviše cijenom. Međutim, u Hrvatskoj postoji naša, domaća usluga: Pickbox, koji je unatoč nedavnom poskupljenju još uvijek najbolji izbor: ne samo zato što nudi najviše sadržaja – puno više filmova i serija, te jači izbor ne samo kad su u pitanju hit-serije (glavni adut Netflixa i Amazona) nego još i više na planu sadržaja za „sladokusce“ (europske i druge neameričke serije i filmovi koji itekako nadmašuju poznatije „Amere“) te „posebnih“ sadržaja kao što su dokumentarci (BBC!), crtići (Disney!) i filmski klasici.

Povrh svega, iza Pickboxa stoji Media Translations, vodeća hrvatska agencija za (TV i filmske) prijevode, a kvaliteta njihovih prijevoda (a prevedeno je sve što nude) takva je da se isplati platiti više – ne samo u odnosu na Netflix i Amazon, nego i u odnosu na „besplatne“ piratske sadržaje – tko god je njih pogledao, rado će izdvojiti koju kunu za suvisli prijevod.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.